EU-ministers van Binnenlandse Zaken spreken in Brussel over Oekraïense vluchtelingencrisis
Europese ministers van Binnenlandse Zaken bespreken vandaag in Brussel de gevolgen van de Oekraïense vluchtelingencrisis voor de lidstaten van de Europese Unie. In Nederland is een aanwas van honderdduizenden vluchtelingen uit Oekraïne niet ondenkbaar. Dat valt nog relatief mee, in vergelijking tot Polen, dat circa een miljoen Oekraïense vluchtelingen huisvest, benadrukt Esther de Lange, CDA-Europarlementariër in Goedemorgen Nederland.
Om alle vluchtelingen te huisvesten wordt in Nederland gesproken over het opzetten van grootschalige vluchtelingendorpen. Sander Schaap van Vluchtelingenwerk Nederland is daar echter geen voorstander van: ''Als je mensen apart zet, worden ze ook geen onderdeel van onze samenleving. We weten niet hoeveel Oekraïners er komen, en hoe lang ze blijven. Dus je moet dat op een bepaalde manier regelen, dat zij zich welkom voelen, en - wanneer ze eraan toe zijn - een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.''
De Lange betwijfelt of dat haalbaar is. In een ideale wereld kun je dat realiseren, zegt ze. Maar met de verwachte aantallen wordt dat volgens haar lastiger. Ondertussen heeft de Europese Unie er wel voor gezorgd dat Oekraïners een speciaal regime hebben, waardoor niet iedereen apart een verblijfsaanvraag hoeft te doen. Bovendien kunnen Oekraïners vanaf 1 april in Europese lidstaten ook zonder werkvergunning aan het werk.
Eenheid in het Westen
Maar Peter Wijninga, defensiedeskundige HCSS, vraagt zich af of veel vluchtelingen aan het werk zullen kunnen in Europa. Hij doelt vooral op werk in de technische sector. ''Want er zitten veel moeders en kinderen bij, doordat de volwassen mannen achter moeten blijven in Oekraïne om in het leger te dienen. Door die scheiding van gezinnen, denk ik dat veel mensen ook weer terug zullen gaan, als er tenminste een Oekraïne overblijft waar ze naartoe terug kunnen gaan." Desondanks wortelen kinderen vaak snel, zegt hij, waardoor de verleiding voor Oekraïners weer groter wordt om hier te blijven.
Vorige week was er ook een EU-top. De Lange viel op dat de Amerikaanse president Joe Biden Europa daar niet tot méér sancties tegen Rusland opriep. Ook werd volgens haar de eenheid binnen het Westen goed zichtbaar werd. ''Als de druk van de ketel gaat, zie je helaas altijd dat landen minder hecht worden, maar daar zijn we nog niet, want de situatie blijft ernstig.''
LEES OOK: Zorgen over overvolle vluchtelingenopvang: ‘Het houdt ook een keer op’