Statement Moskou over behalen eerste doelstelling ‘niet geloofwaardig’, zegt Nederlandse kolonel
Volgens kolonel Han Bouwmeester is het "geen geloofwaardig statement" dat Rusland van meet af aan enkel van plan was om de Donbas-regio in Oekraïne te bezetten. Die claim deed het Russische ministerie van Defensie vrijdag. Operaties rond Kiev zouden enkel gericht zijn op het uitschakelen en dwarsbomen van het Oekraïense leger, aldus Moskou.
"Rusland staat bekend om doublespeak: het één zeggen maar het ander doen", zegt Bouwmeester, leraar op de Nederlandse Defensie Academie, in WNL Op Zondag op NPO 1. De kolonel deed onderzoek naar hoe Rusland misleiding gebruikt als oorlogswapen. Hij wijst erop dat de Russische president Vladimir Poetin ook aan de vooravond van de oorlog onjuiste informatie verspreidde. "Hij zei een aantal keer dat Rusland niet zou aanvallen, maar dat is toch gebeurd."
Verschillende kenners denken dat Moskou met het statement een uitweg uit de oorlog in Oekraïne zou willen creëren. Volgens verschillende berichten stokt de Russische opmars in Oekraïne, maar Poetin verkondigde juist dat Rusland 'de eerste doelstellingen heeft behaald', doelde hij op de verovering van gebieden in het oosten van Oekraïne.
Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten probeert Rusland Oekraïne nu op te splitsen in twee delen. "Het is net als met Noord- en Zuid-Korea. Rusland probeert twee landen te maken", zei het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten Kirilo Boedanov zondag.
'Historische betekenis'
Volgens Bouwmeester blijft het gissen naar de Russische intenties in Oekraïne, maar ook voor hem is duidelijk dat Moskou haar zinnen in ieder geval heeft gezet op Luhansk en Donetsk, die samen de Donbas-regio vormen. Delen van die twee Oekraïense oblasten (provincies) in het oosten, riepen zich in 2014 uit tot 'volksrepublieken'. Er wonen relatief veel etnische Russen. "Rusland is al sinds april 2014 bezig om die regio's binnen te halen", zegt Bouwmeester.
Aanvankelijk werd de strijd daar gevoerd door Russische separatisten, gesteund door Russische inlichtingendiensten en zelfs het Russische leger, zegt hij. "Al is dat altijd ontkent." Het toont volgens hem de wil aan van Rusland om de gebieden in te lijven. Poetin zou die zien als onderdeel van 'het nieuwe Rusland'.
"Het gebied heeft een historische betekenis. Catharina de Grote heeft het ooit al laten veroveren. Poetin is een enorme bewonderaar van haar en hij gebruikt de historie, in de vorm van de Russkiy Mir, de Russische wereld", zegt Bouwmeester. Die bestaat uit "enerzijds het Russische orthodoxe geloof, anderzijds de Russische wereld en de historie ervan". Poetin zou die historie gebruiken als middel "om een soort homogene gemeenschap van alle etnische Russen te maken".
Ook De Krim is daar voor Rusland een onderdeel van, denkt Bouwmeester. Hij vindt het "opmerkelijk" dat het Kremlin in de onderhandelingen met Oekraïne eist dat Kiev het schiereiland opgeeft. "Rusland had het gebied eigenlijk al overmeesterd. Het is raar dat ze weer die erkenning zoeken", aldus de kolonel.
Zelenski
Ondertussen is het de Russen nog niet gelukt om dat Oekraïense president Volodymyr Zelenski monddood te maken. Volgens Bouwmeester is dat een flinke tegenvaller voor Moskou. "De verwachting was eigenlijk dat in de allereerste dagen Zelenski aangevallen zou worden, of zelfs vermoord, maar dat in ieder geval zijn podium ontnomen werd."
Daar zijn de Russen tot op heden niet in geslaagd. "Tijdens het gewapende conflict van Rusland in Georgië in 2008 kreeg de president, Micheil Saakasjvili, ook een podium. Hij wist daar heel slim gebruik van te maken. We dachten dat Rusland daar geleerd van zou hebben, maar we zien nu hetzelfde terugkomen in Oekraïne", aldus Bouwmeester.
LEES OOK: Concentratie op Oost-Oekraïne ‘geeft Poetin een weg terug’