Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Personeel van kercentrale Tsjernobyl kan niet naar werk door beschietingen

Redactie

Medewerkers van de oude kerncentrale in Tsjernobyl kunnen op dit moment vrijwel onmogelijk naar hun werk door Russische aanvallen op het nabijgelegen Slavoetytsj. In dat dorp wonen veel van de medewerkers, meldt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA).

De kerncentrale, die bekendstaat omdat er in 1986 de ergste kernramp ooit plaatsvond, werd op 24 februari ingenomen door Russische troepen. Sindsdien moest het Oekraïense personeel wekenlang onafgebroken door werken.

De centrale in Tsjernobyl wekt zelf al jaren geen stroom meer op, maar wordt nog wel bemand omdat er radioactief afval wordt bewaard. Het is belangrijk dat dit gebeurt om de veiligheid te bewaken.

'Enorm stressvolle en vermoeiende omstandigheden'

"Deze beschietingen komen slechts enkele dagen nadat het personeel er eindelijk in geslaagd is om afgewisseld te worden en thuis, in Slavoetytsj, tot rust te komen", meldt IAEA-chef Rafael Grossi.

Eerder liet hij weten dat de werknemers hebben gewerkt onder "enorm stressvolle en vermoeiende omstandigheden in de aanwezigheid van buitenlandse strijdkrachten en zonder fatsoenlijke rust". Hij stelde dat de "uitdagende en onzekere situatie" het belang onderstreept van een IAEA-initiatief om de veiligheid van de Oekraïense nucleaire installaties te waarborgen.

'Veel Russische raketten missen doel'

Dat de Russen doorgaan met de aanvallen is duidelijk. Volgens de Verenigde Staten mist een groot deel van de raketten die het land afvuurt echter wel hun doel.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie meldde eerder deze week dat Rusland tijdens de oorlog zeker 1100 raketten heeft afgevuurd. Volgens de anonieme bronnen varieert het aantal mislukte raketaanvallen tussen de 20 en 60 procent. Het zou van dag tot dag tot dag verschillen en ook afhankelijk zijn van het soort raketten.

Volgens Britse inlichtingendiensten weet het Oekraïense leger wél veel doelwitten te raken. De aanvallen zorgen er volgens de Britten voor dat de Russen prioriteit moeten geven aan de eigen verdediging, waardoor het geen prioriteit kan geven aan het bevoorraden van de troepen. Dat laatste zou bij de Russen al weken niet goed op orde zijn, het leger zou kampen met tekorten aan brandstoffen en voedsel.

'Je ziet dat het Poetin allemaal niet interesseert'

Dit zou het vermogen van Rusland om aanvallen uit te voeren doen afnemen en slecht zijn voor de moraal, denkt de inlichtingendienst. Dat klinkt positief, maar de angst onder Oekraïners wordt er niet minder om, zo weet journalist Ariana Manduzai. Haar familie is gevlucht naar Nederland. "Maar de man van mijn nichtje is nog daar. We hebben nog dagelijks contact met hem. Maar het sentiment daar is heel angstig", vertelt ze in Goedemorgen Nederland. "Je ziet dat het Poetin allemaal niet interesseert: of daar nu een kerncentrale staat, of niet."

LEES OOK: Cijfers van maand oorlog in Oekraïne: zeker 953 slachtoffers en honderden gesneuvelden militairen


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau