Verenigde Staten stellen rampenplan en Tiger Team samen: wat te doen bij inzet nucleaire wapens door Moskou?
De Verenigde Staten hebben een rampenplan opgesteld voor het geval de Russische president Vladimir Poetin besluit "de krachtigste wapens" in te zetten, zoals kernwapens en chemische- en biologische wapens, in de oorlog in Oekraïne. Dat meldt The New York Times.
Een tot nu geheim team van nationale veiligheidsfunctionarissen, dat vier dagen na de Russische invasie in Oekraïne is opgericht, komt drie keer week samen om te bespreken hoe te reageren op de stappen het Kremlin. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de drempel om militair geweld te gebruiken in Oekraïne.
Ook denkt het zogenoemde Tiger Team na over wat te doen als Russische troepen NAVO-konvooien, die wapens en hulp aan Oekraïne leveren, aanvallen. Dat melden functionarissen die bij het team betrokken zijn aan de krant. Daarnaast wordt er nagedacht over situaties waarin Poetin naast Oekraïne ook besluit Georgië en Moldavië te bezetten en over de vluchtelingenstromen.
Volgens The New York Times hebben een aantal leden van het Tiger Team de afgelopen gewerkt aan draaiboeken voor sancties tegen Rusland bij een inval in Oekraïne, het opbouwen van troepen in NAVO-landen en het bewapenen van het Oekraïense leger.
NAVO-top
De Amerikaanse president Joe Biden is vandaag aanwezig bij een NAVO-top in Brussel. Tijdens het gesprek staat centraal hoe te reageren op inzet van biologische- en chemische wapens en kernwapens door Moskou, meldt de krant. Het Westen zou tot de conclusie zijn gekomen dat Poetin beschikt over een krachtig wapenarsenaal om zichzelf uit een 'militaire patstelling' te redden.
Een van de scenario's die vandaag wordt besproken is of radioactieve wolken die de grens met NAVO-lidstaten passeren worden gezien als een aanval op de NAVO.
Waar ligt de rode lijn?
Volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer wordt tijdens de top inderdaad "bediscussieerd" waar voor de NAVO de fictieve rode lijn ligt en er militaire actie moet worden ondernomen. "Ook wordt besproken hoe we andere landen, Moldavië, Georgië en Bosnië, kunnen helpen. Daar komen waarschijnlijk hulppakketten voor", zegt Van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Ook heeft de NAVO ertoe besloten de oostflank permanent te verstevigen met "duizenden troepen extra", zegt Van de Roer. "Dat is iets structureels. Ook Nederland zal daaraan zijn steentje moeten gaan bijdragen."
Volgens Van de Roer leeft vooral in Polen en de Baltische Staten de angst voor Russische actie tegen NAVO-lidstaten. Hij denkt dat bij Russische dreiging in de richting van die landen Poetin wil zien of de NAVO-landen daadwerkelijk verenigd en eensgezind zijn. "De NAVO neemt geen enkel risico meer, omdat men heeft gezien dat je met Poetin geen zaken kunt doen. Hij heeft de hele wereld voorgelogen tot de oorlog in Oekraïne. Nu is het alle hens aan dek."
De NAVO keert op die manier terug naar het punt waar het ooit voor is opgericht, zegt Van de Roer. "Namelijk om het Sovjet- en nu Russische gevaar te keren. Dat gaat nu bizar genoeg voor Poetin veel dichter bij huis gebeuren, aan zijn eigen grenzen."
Biden
Dat vandaag Joe Biden aanschuift bij de NAVO-top en niet zijn voorganger Donald Trump maakt volgens Van de Roer een verschil. "Trump heeft bij zijn aantreden gezegd: de NAVO is overbodig. Hij heeft ook gedreigd met terugtrekking uit de NAVO. Dat heeft hij later teruggedraaid. Er waren tekorten, maar landen zijn begonnen bij te spekken. Dat heeft Trump ten onrechte als zijn verdienste geclaimd, want dat proces was eerder in gang gezet." Biden daarentegen staat pal achter de NAVO.
Maar volgens Van de Roer was Poetin wel "als de dood" voor Trump. "Ze hadden een amicale relatie, maar Poetin vond hem een onberekenbare persoon, met wie je geen zaken kon doen." Toch hadden de Russen de zware sanctiepakketten van de VS onder leiding van Biden ook niet verwacht, gaf onlangs de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov toe. "In die zin is Biden even onvoorspelbaar als Trump. Vor Poetin geldt nu de vraag hoe hij om moet gaan met Amerika."
LEES OOK: Cruciale ontmoetingen in Brussel vandaag: ‘Hoe zit de NAVO echt in de wedstrijd?’