Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Financiële problemen dreigen voor veel werknemers door hoge reiskosten

Peter Visser

Eén op de vijf Nederlandse werknemers vreest financieel in de problemen te komen vanwege hoge reiskosten als gevolg van de stijgende benzineprijzen, blijkt uit onderzoek onder 1700 werknemers van HR-dienstverlener Visma Raet. Ook zegt 16 procent op zoek te gaan naar ander werk als de werkgever de reiskostenvergoeding niet verhoogt.

Volgens de wet mogen werkgevers maximaal 19 cent per kilometer onbelast vergoeden aan werknemers. Dit is niet verplicht. De meerderheid van de ondervraagden ontvangt een reiskostenvergoeding, maar één op de drie Nederlanders ontvangt niets. Als de reiskostenvergoeding niet hoger wordt, geeft bijna een derde van de ondervraagden aan vaker thuis te zullen werken de komende weken.

Sommige werknemers krijgen ook een thuiswerkvergoeding, maar volgens Visma Raet is het de vraag of de 2 euro per dag die werkgevers onbelast mogen uitkeren de stijgende kosten kunnen blijven dekken. De helft van de ondervraagden die zo'n vergoeding krijgt zegt dat deze niet toereikend is. De thuiswerkvergoeding is bedoeld voor kosten voor onder meer koffie, thee, water en wc-papier. Twee op de drie werknemers krijgen helemaal geen thuiswerkvergoeding

Leasefietsen

Volgens Visma Raet moet er met name voor werknemers die niet thuis kunnen werken, zoals mensen in de zorg en het onderwijs, goed gekeken worden naar de reiskostenvergoeding. Een oplossing kan zijn om meer uit te keren, want de 19 cent per kilometer en de 2 euro per dag zijn niet het maximumbedrag. Werkgevers worden dan voor het deel dat boven het onbelaste deel uitkomt belast. Ook kunnen werkgevers bijvoorbeeld leasefietsen geven aan personeel, zegt Visma Raet.

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat de overheid met een subsidie moet komen voor werkgevers om hun personeel te kunnen compenseren voor de stijgende brandstofprijzen.

Duivelse dilemma's

Volgens econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar is er "bijna geen sector waar geen mensen worden gezocht". Het zou daarom goed mogelijk zijn dat mensen vanwege de hoge bezinprijzen werk elders zoeken, stelt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Zo werkt de economie. Als je ergens een betere deal kunt vinden, moet je daarvoor gaan."

Maar de situatie "onderstreept het duivelse dilemma voor ondernemers", zegt de econoom. Zij staan door de hoge benzineprijzen voor meer lastige vraagstukken. "Je kunt ervoor kiezen om je prijzen niet te verhogen, maar dan lever je in op je marge. Of je verhoogt je prijzen wel, maar dat ondermijnt de koopkracht van consumenten, die daardoor ook minder gaan uitgeven."

Wel onderstreept Vrieselaar dat de Nederlandse economie er ondanks de inflatie en oplopende prijzen nog altijd "heel goed" voorstaat. "Het is niet zo dat dit ons overkomt in een situatie waarin ook nog acht of negen procent van de Nederlanders werkloos thuis zit. Dat is een beetje de silver lining."

LEES OOK: DNB schetst doemscenario met inflatie van 9,5 procent: ‘We moeten in een heel hoog tempo naar alternatieven kijken’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau