EU akkoord over tweede militair steunpakket voor Oekraïne: ‘Verdienen maximale steun’
De Europese Unie is akkoord over een tweede militair steunpakket voor Oekraïne. Het gaat om een pakket ter waarde van 500 miljoen euro, waarvan 450 miljoen euro is bestemd voor wapentuig en munitie.
De overige 50 miljoen euro is bedoeld voor "niet dodelijke" materialen, zoals helmen, schermvesten, brandstof en medische voorzieningen. Ook bij het eerste steunpakket, dat een maand geleden werd aangekondigd, ging het om een bedrag van 500 miljoen euro.
Onder anderen EU-buitenlandchef Josep Borrell kondigde het extra geld anderhalve week geleden al aan, maar toen bleek er nog geen overeenstemming.
'Maximale steun'
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra heeft "de ongekende Russische agressie enorme impact op de Europese veiligheid". "Dit vereist dat we snel handelen. Oekraïne verdient onze maximale steun", aldus de bewindspersoon. Volgens minister Kajsa Ollongren van Defensie draagt het pakket eraan bij dat "Oekraïne zichzelf kan verdedigen in de illegale Russische agressie".
Ook wordt het Europese vredesfonds uitgebreid. Met dat fonds kunnen lidstaten die Oekraïne ondersteunen wapenleveranties declareren. De zogeheten 'vredesfaciliteit' wordt gevuld met bijdragen van de lidstaten, die dus zullen moeten bijleggen om het fonds uit te breiden.
Olie en gas
Europese lidstaten zijn tot dusver behoorlijk eensgezind in de maatregelen die worden genomen om Oekraïne te ondersteunen in de oorlog tegen Rusland. Alleen over de boycot van Russische olie en gas heerst grote verdeeldheid. Volgens universitair docent internationale betrekkingen Laurien Crump zijn vooral de landen die aan Rusland grenzen, zoals Polen en de Baltische Staten, voor een embargo. "Zij liggen tegen de frontlinie aan en hebben het meeste te vrezen van Poetin", vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Die landen voelen zich "misschien nog wel meer solidair moet de Oekraïense bevolking, die ze ook in grote getalen opvangen dan wij", zegt de hoogleraar.
Maar andere landen zijn tegen een embargo, omdat ze zeer afhankelijk zijn van Russisch gas en olie. "Duitsland is bijna voor de helft afhankelijk van Russische energie. Dan is het vrijwel onmogelijk om op de hele korte termijn te stoppen met het importeren van bijvoorbeeld olie", aldus Crump.
LEES OOK: Biden: Poetin overweegt inzet biologische en chemische wapens