Biden leverde geen bewijs voor zijn beschuldiging, maar Osinga denkt dat “Amerika goede inlichtingen heeft”. “We hebben gezien in de aanloop naar deze oorlog en zelfs op de dag dat deze oorlog begon, dat de VS de juiste waarschuwingen gaven.”
Maar “het wil niet zeggen dat het gebeurt”, doelt hij op de eventuele inzet van biologische en chemische wapens. Biden zou met zijn uitspraken het verrassingselement hebben weggenomen bij Poetin, zegt Osinga. Poetin “waarschuwt juist dat Oekraïne deze wapens gaat inzetten. Het heeft ook te maken met de informatieoorlog”, zegt de hoogleraar.
Cyberoorlog
Biden waarschuwde ook voor mogelijke Russische cyberaanvallen als vergelding op de westerse sancties tegen het land. Hij drong er bij de private sector in de VS op aan om “onmiddellijk jullie cyberdefensie te versterken”.
Volgens Osinga is de cyberoorlog “een onderbelicht domein in onze verslaggeving”. Volgens hem voert Rusland nog geen grootschalige cyberaanvallen uit tegen het Westen, maar wel in Oekraïne. “Er zijn tienduizenden mensen bezig om Oekraïne te helpen de cyberaanval te weerstaan.”
Mocht Rusland besluiten ook het Westen opnieuw aan te vallen, “moet je denken aan het verstoren van olie- en benzineleveranties, betalingsverkeer en toegang tot medische faciliteiten”, zegt Osinga. “Er is een groot scala aan infrastructuur wat Rusland zou kunnen bedreigen.”
Dat is overigens niet nieuw. “De afgelopen jaren, sinds 2014 met name, hebben we voortdurende cyberaanvallen gezien die uitgevoerd zijn door Rusland”, besluit hij.
LEES OOK: Oekraïense inlichtingendiensten: Russische aanslag op Zelenski verijdeld