Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wat betekent de inzet van hypersonische raketten door Rusland? ‘Ik zie het niet als een kantelpunt’

Rusland heeft nieuwe stappen ondernomen in de oorlog met Oekraïne: het inzetten van hypersonische raketten. Dat hebben de Russen volgens eigen berichtgeving gedaan. De VS hebben aangegeven deze raketten te hebben waargenomen.

De hypersonische raketten zijn erg lastig waar te nemen, maar je kunt er moeilijk iets tegen doen. Dat vertelt Dick Berlijn, oud-commandant der Strijdkrachten bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. De raketten kunnen doelen op meer dan 2000 kilometer afstand raken. "Het is heel gevaarlijk. Je eigen luchtafweersysteem kan het niet onderscheppen." Dat heeft te maken met de hoogte waarop, de snelheid waarmee en het traject die de raketten vliegen.

'Geen kantelpunt'

Berlijn geloof niet dat de hypersonische raketten van Rusland voor een kantelpunt gaan zorgen. "Heel veel van dit soort wapens heeft Rusland niet. Ze hebben ze wel en dat willen ze laten zien, maar ik zie dit niet als een kantelpunt."

Als de hypersonische raketten doelen van ver weg kunnen raken, rijst de vraag of ook Nederland hierdoor in gevaar komt. "Het risico lopen wij al langer. Er zijn meerdere wapensystemen die Rusland heeft waarmee ze op hele grote afstand doelen uit kunnen schakelen."

Een echt groot risico vindt Berlijn van niet. "Rusland heeft een aantal wapens ingezet die enorm veel schade aanrichten. Dit is daar nog eentje van. Ik zie dit als een escalatie in de schade in de ellende die ze aanbrengen." Maar Poetin heeft ook biologische en nucleaire wapens in zijn bezit. "We hopen allemaal dat hij toch nog een greintje verstand ergens heeft dat hij dat niet gaat doen."

Tactiek Poetin

Berlijn zegt dat de tactiek van Poetin in de loop van de tijd is veranderd. De overname van Oekraïne is veel moeizamer gebleken. "Vervolgens zie je dat hij teruggaat naar het ouderwets en middeleeuws belegeren van steden. Het afknijpen en platbombarderen van steden. In de hoop dat de wil van de Oekraïense bevolking breekt."

Of dat president Volodimir Zelenski op een gegeven moment de handdoek in de ring gooit, gezien alle humanitaire ellende. "Het is een walgelijke manier van strijd voeren."

'Collateral damage'

Uri Rosenthal, voormalig minister van Buitenlandse Zaken zegt dat de Russen het begrip 'collateral damage' niet kennen in hun manier van oorlogsvoering. "Burgerdoelen zijn kennelijk gewoon onderdeel van wat je kunt raken. Mensenrechten spelen een zeer ondergeschikte rol."

LEES OOK: Kunstacademie Marioepol gebombardeerd, Rusland meldt afvoeren hypersonische raketten


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau