Landbouwdeskundige Louise Fresco: verplaats deel van onze landbouw naar Oost-Europa
Nederland moet overwegen om een deel van de landbouw te verplaatsen naar Oost-Europa. Dat zei landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco vanmorgen in Sven Op 1. Het is volgens haar onvermijdelijk dat de landbouwoppervlakte in Nederland gaat teruglopen. Maar er zijn heel veel andere plekken in Europa, zoals Hongarije en Roemenië, waar meer ruimte is. Voor Nederland en Europa is het een mooie opdracht om te kijken hoe men "serieus kan investeren in economische zin en in expertise."
Louise Fresco zat jarenlang in de top van de FAO, de organisatie van de VN die zich richt op voedsel. Momenteel is ze bestuursvoorzitter van de Wageningen Universiteit. Fresco vindt het op dit moment, naar aanleiding van de oorlog, onnodig om het hele Europese landbouwbeleid te herzien.
Gevolgen voor graanprijzen
Ook het Westen zal volgens Fresco de gevolgen merken van een graantekort, dat ontstaan is door de oorlog in Oekraïne. “De prijzen van de oogsten in het noordelijk halfrond zullen enorm stijgen”, zegt Fresco. Tegelijkertijd wil ze de ook geruststellen: Europa is voor zijn granen wel zelfvoorzienend.
Kunstmest komt daarentegen voor een groot gedeelte uit Rusland, en de import daarvan wordt steeds ingewikkelder. “Het is belangrijk dat we zo efficiënt mogelijk met kunstmest omgaan en niks verspillen”, zegt Fresco.
Plantenjager uit Leningrad
Louise Fresco schreef een boek over de Russische wetenschapper Vavilov. In het boek, de Plantenjager uit Leningrad, beschrijft ze de natuurwetenschapper die wat haar betreft qua landbouwwetenschappen "op het niveau van Darwin" zat. “Vavilov ging terug naar de oorsprongsgebieden van de granen, en daarmee ging hij de zaden kruisen. Ik bewonder hem. En daarom vond ik dat hij een monument verdiende.”
Volgens Fresco zijn er lessen te trekken uit haar boek. “Waar je nu voor moet oppassen, ook in een land als Nederland, is dat je de wetenschap ziet als een soort supermarkt waar je naar believen kleine stukjes uit kunt plukken, die goed in je doelen passen.” Volgens Fresco zijn er veel overeenkomsten tussen haar boek en de huidige realiteit in Oekraïne. “Als je nu ziet dat honger en een deel uitmaken van onze huidige Russische invasie, dan dringen die parallellen zich op. En het is even hartverscheurend.”
Sancties
Volgens Fresco moet er bij het opleggen van sancties “heel zorgvuldig” worden gekeken naar de effecten voor de lagere bevolkingsklassen. Als voorbeeld noemt ze de economische sancties die waren ingesteld tegen Iran. Daar waren volgens haar vrouwen en kinderen de eerste slachtoffers. “Het is de vraag of je Poetin ermee treft door een hongersnood te creëren. De eerste slachtoffers zullen mensen zijn die hun voedsel niet meer kunnen betalen.”
LEES OOK: EU in gesprek over humanitaire corridors in Rusland: ‘Het is meer een deportatie’