main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 maart 2022 — 11:16

Kabinet denkt na over fastfoodwet: ‘Dit moet je vastleggen in een bestemmingsplan’

Het kabinet wil de wildgroei aan fastfoodketens een halt toeroepen. Om dit te bewerkstelligen, kijkt het kabinet naar een wet om gemeente te helpen het aanbod te beperken. Dat schrijft het AD. Hoe dit uiteindelijk afloopt is nog maar de vraag, want dit onderwerp staat niet in het coalitieakkoord.

Wethouders van de vier grote steden vroegen staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugd en Preventie) al eerder om hulp. Van Ooijen gaat er vooral kijken naar de mogelijkheden om het aantal fastfoodrestaurants en reclame hiervoor in de buurt van scholen te beteugelen. “Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie”, zegt Van Ooijen tegen de krant.

Fastfoodwet

De nood voor een dergelijke wet lijkt hoog, nu er steeds meer fastfoodrestaurants uit de grond gestampt worden. “Vroeger hadden gemeentes nog een distributieplanologie”, zegt John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat wil zeggen dat een gemeente zelf bepaalt hoeveel juweliers, tabakszaken of andere winkels er mogen zijn.

“De diversiteit aan fastfood is gigantisch groot geworden. Het is heel moeilijk om dat in een land van vrijheid in te perken”, vertelt de burgervader. En daarmee stipt Jorritsma ook een probleem aan. Een fastfoodwet klinkt als een goed en gezond plan, maar politiek gezien ligt het toch gevoelig. Het indammen van fastfoodketens staat namelijk ook vrij ondernemerschap in de weg.

Jorritsma vindt het derhalve een goed idee om toch te kijken naar de distributieplanologie, om er zo voor te zorgen “dat je stad of dorp er op een goede manier uitziet”. “Want dit zijn over het algemeen niet de meest prettige winkels in je stad, die ook voor heel veel overlast en vuil zorgen.”

Of Jorritsma voorstander is van de wet? “Ik hou niet zo van wetten”, zegt hij. “Dit moet je proberen te regelen in bestemmingsplannen. Ik ben het eens met de gedachtegang in het kader van volksgezondheid. Maar om hier nu een wet voor in te voeren, daar heb ik mijn twijfels over.”

LEES OOK: Dagelijks frisdrank drinken ‘is normaal’ voor jongeren: ‘Suikertaks noodzakelijk’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer