Kabinet denkt na over fastfoodwet: ‘Dit moet je vastleggen in een bestemmingsplan’
Het kabinet wil de wildgroei aan fastfoodketens een halt toeroepen. Om dit te bewerkstelligen, kijkt het kabinet naar een wet om gemeente te helpen het aanbod te beperken. Dat schrijft het AD. Hoe dit uiteindelijk afloopt is nog maar de vraag, want dit onderwerp staat niet in het coalitieakkoord.
Wethouders van de vier grote steden vroegen staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugd en Preventie) al eerder om hulp. Van Ooijen gaat er vooral kijken naar de mogelijkheden om het aantal fastfoodrestaurants en reclame hiervoor in de buurt van scholen te beteugelen. "Er moet echt wat gebeuren, een op de zeven kinderen is nu te zwaar en het gaat de verkeerde kant op. In lagere sociale klassen is het zelfs een op de drie", zegt Van Ooijen tegen de krant.
Fastfoodwet
De nood voor een dergelijke wet lijkt hoog, nu er steeds meer fastfoodrestaurants uit de grond gestampt worden. "Vroeger hadden gemeentes nog een distributieplanologie", zegt John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat wil zeggen dat een gemeente zelf bepaalt hoeveel juweliers, tabakszaken of andere winkels er mogen zijn.
"De diversiteit aan fastfood is gigantisch groot geworden. Het is heel moeilijk om dat in een land van vrijheid in te perken", vertelt de burgervader. En daarmee stipt Jorritsma ook een probleem aan. Een fastfoodwet klinkt als een goed en gezond plan, maar politiek gezien ligt het toch gevoelig. Het indammen van fastfoodketens staat namelijk ook vrij ondernemerschap in de weg.
Jorritsma vindt het derhalve een goed idee om toch te kijken naar de distributieplanologie, om er zo voor te zorgen "dat je stad of dorp er op een goede manier uitziet". "Want dit zijn over het algemeen niet de meest prettige winkels in je stad, die ook voor heel veel overlast en vuil zorgen."
Of Jorritsma voorstander is van de wet? "Ik hou niet zo van wetten", zegt hij. "Dit moet je proberen te regelen in bestemmingsplannen. Ik ben het eens met de gedachtegang in het kader van volksgezondheid. Maar om hier nu een wet voor in te voeren, daar heb ik mijn twijfels over."
LEES OOK: Dagelijks frisdrank drinken ‘is normaal’ voor jongeren: ‘Suikertaks noodzakelijk’