Is het moment aangebroken dat Poetin daadwerkelijk kernwapens inzet? ‘Enige wat je kunt doen is meer sancties opleggen’
President Vladimir Poetin gaat naar verwachting dreigen met het gebruiken van kernwapens tegen het Westen als het krachtige verzet van Oekraïne tegen de Russische invasie voortduurt. Dat schrijven de inlichtingendienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie in een rapport.
Poetin kondigde eind vorige maand, enkele dagen na de invasie in Oekraïne, aan de nucleaire wapens van Rusland als afschrikkingsmiddel in paraatheid te brengen. “Er zou nu een moment kunnen zijn aangebroken dat kernwapens daadwerkelijk worden ingezet”, zegt directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Rob de Wijk erover.
De Russische strijdkrachten raken geleidelijk uitgeput door de inmiddels drie weken durende oorlog. Ook het leger kan op termijn ook materieel tekortschieten, zeker als het gedurende langere tijd gebieden moet bezetten. “Het is echt moeizaam. Je ziet dat er geen grote vorderingen worden gemaakt”, zegt De Wijk.
Tegelijkertijd storten de westerse sancties Rusland waarschijnlijk in een langdurige economische depressie en diplomatieke isolatie, zo zegt luitenant-generaal Scott Berrier, de directeur van de inlichtingendienst, in het rapport.
‘Je kunt proberen om er in één klap een einde aan te maken’
“En dat betekent dat in het Russische denken je kunt proberen om er in één klap een einde aan te maken”, legt De Wijk uit. “Dat heet escaleren om te deëscaleren. Dus je zet een kernwapen in, in de hoop dat de tegenstander verlamt wordt, en dat die zegt: nu doen we maar niets.”
Wat voor kernwapen de Russen dan precies in zullen zetten is lastig te voorspellen, zegt De Wijk. “In het Russische denken zou er een kernwapen in worden gezet om iets duidelijk te maken. Demonstratieve inzet, heet dat. Dat zou je bijvoorbeeld hoog in de lucht kunnen doen. Daarmee maak je duidelijk: stoppen, of anders gaan we verder.” Als het hoog in de lucht gebeurt, heeft dit in principe geen effect op de mensen die daaronder wonen, zegt De Wijk. “Maar het kan ook fout gaan.”
Cubacrisis
Dat gebeurde ook in 1962. “Toen hebben we de Cubacrisis gehad, en stond de wereld ook op de drempel van een kernwapenoorlog. Toen zijn er drie kernwapens geëxplodeerd, per ongeluk in Rusland”, vertelt De Wijk. “Bij eentje ging dat toen wel mis. Toen gingen alle elektronische circuits kapot, en dat heeft te maken met de elektromagnetische puls die vrijkomt bij zo’n kernwapenexplosie, en dat was niet helemaal de bedoeling.”
Dat kan nu ook weer het geval zijn, zet De Wijk. “Het hoeft niet op een slagveld te gebeuren in Oekraïne, maar het kan ook hoog boven Oekraïne zijn, of hoog boven Rusland.”
Als Poetin hier inderdaad toe overgaat gaat de NAVO “niet gek veel” doen, zegt De Wijk. “Het probleem is dat we nu worden geconfronteerd met een dertig jaar lange bezuiniging op Defensie. We hebben onze krijgsmachten omgevormd tot vredesmachten, daar kunnen we niet zo veel mee.”
‘Het enige wat je kunt doen is meer sancties opleggen’
De Verenigde Staten hebben wel een groot leger. “Maar die krijgsmacht zit vooral in Amerika, en niet hier. Er is nu 40.000 man ingezet, die worden nu naar de grens gestuurd, maar dat is niet zo gek veel”, zegt De Wijk. “Dus het enige wat je kunt doen is meer sancties opleggen.”
Bij het gebruik van kernwapens is alleen de zwaarst denkbare sanctie nog een mogelijkheid: het stopzetten van de gasvoorziening. “En daar moeten we ons nog een beetje op voorbereiden. Je moet maatregelen treffen dat vitale industrieën openblijven, en dat mensen nog hun licht aan kunnen doen. Dus er moet nu een lijst komen van wat er wordt afgeschaald.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer