Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wat als Rusland uiteindelijk niet kan voldoen aan alle betalingen? ‘Dan wordt het een wanbetaler’

Het Westen legt Rusland het ene na het andere economische sanctiepakket op. Zo moet Rusland bijvoorbeeld voldoen aan een rentebetaling van 117 miljoen dollar op staatsobligaties. Het is voor Rusland nogal lastig om aan deze eis te voldoen, aangezien het geen beschikking heeft over dollars en euro's. Officieel is Rusland nog niet failliet verklaard, maar de kans op het afwenden daarvan wordt alsmaar kleiner.

De Russen kunnen nog wel wat proberen met hun eigen munteenheid, de roebel. De kans dat dit een gewenst resultaat oplevert, is echter zeer klein. Volgens econoom bij de Rabobank Nic Vrieselaar is dit een voorbeeld van hoe goed de sancties hun werk doen. "Het laat ook zien hoe geïsoleerd Rusland is en hoe die sancties doorwerken", zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Bevroren Russische reserves

Met het doorwerken doelt Vrieselaar op de euro's en dollars die Rusland op buitenlandse rekeningen heeft staan. Die rekeningen zijn echter bevroren. "Dat betekent dus dat de Russen niet meer bij hun reserves kunnen."

Heel gek is het dus niet dat Rusland niet aan buitenlandse betalingen kan voldoen. Mocht Rusland de rekening niet tijdig betalen, krijgt het 30 dagen de tijd om die op een andere manier af te lossen. En als dit uiteindelijk niet lukt? "Pas dan wordt Rusland een wanbetaler."

Internationaal Gerechtshof

Ook juridisch en internationaal rechtelijk wordt het een steeds ingewikkelder verhaal voor Poetin, vertelt rechtsgeleerde Afshin Ellian. "Dertien van de vijftien rechters van het Internationaal Gerechtshof van de VN hebben gisteren Rusland opgedragen dat het moet stoppen met de oorlog in Oekraïne." De twee rechters die deze uitspraak overigens niet steunden kwamen uit Rusland en China.

"Dit soort uitspraken van het Internationaal Gerechtshof zijn een resultaat van Russische inspanningen van de afgelopen twintig jaar. Het was eigenlijk conform wat Rusland al die tijd wenste te zien."

LEES OOK: Rusland en China werken aan SWIFT-alternatief


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau