Russen grijpen steeds meer naar oudere wapens: ‘Onderschat hun vermogen om te improviseren niet’
In de oorlog met Oekraïne grijpt Rusland steeds vaker naar oudere wapens, meldt het Britse ministerie van Defensie. Dat klinkt als een goede zaak voor Oekraïne, maar niets is minder waar. De wapens die dan gebruikt worden zijn minder nauwkeurig en effectief, waardoor de kans groter wordt op burgerslachtoffers.
Het is niet geheel vrijwillig dat de Russische troepen naar oudere en dus minder effectieve wapens grijpen. De reden is dat zij weinig progressie boeken in Oekraïne en de doelstellingen met veel vertraging bereiken of zelfs helemaal niet. Dat schrijft het ministerie van Defensie. Het is dus vooral uit noodzaak geboren.
Tekst gaat verder onder tweet.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 16 March 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/UPQE4x2Bzi
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/sToWIqF20K
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 16, 2022
Ook het luchtruim boven Oekraïne is nog altijd niet in Russische handen, terwijl zij hier wel op gerekend hadden. Inmiddels is Oekraïne ook bezig met een tegenaanval, zo zei president Volodimir Zelenski. De Oekraïne hoopt dat het met speciale luchtafweerraketten Russische vliegtuigen kan uitschakelen.
‘Munitie is op’
“Het is waar wat zij zeggen. De precisiegeleide munitie is eigenlijk op. Dus moeten zij andere wapens gebruiken die veel meer werking hebben, maar minder discrimineren tussen burgers en anderen”, reageert oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif op het bericht van de Britten over het Russische wapentekort bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De Kruif plaatst er nog wel een kanttekening bij. De opmars is vertraagd, zegt hij, maar dat betekent niet dat Poetin zijn doelen niet meer kan bereiken.
Onderhandelingstafel
Als Zelenski zijn 70.000 Oekraïense troepen, die oost van de rivier Dnjepr opereren, ingesloten ziet worden en kwijtraakt, kan dat grote nadelige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld aan de onderhandelingstafel. “Dat maakt de situatie heel anders”, zegt De Kruif.
De Kruif zegt dat beide partijen “uit macht” proberen te praten. “Dan sta je gewoon sterker.” En Poetin denkt nog steeds wat te kunnen forceren. “Het omsingelen van Oekraïense troepen ten oosten van de Djnepr. Odessa innemen. Sterker staan in Kiev”, somt De Kruif een aantal nog te behalen Russische doelstellingen op. “We weten niet waar het eindigt, maar het gaat mij te ver om te zeggen dat de Russische opmars stagneert.”
De Kruif ziet ook dat de operatie moeilijk verloopt, maar waarschuwt ervoor om Rusland niet te onderschatten in hun “vechtvaardigheid en vermogen om te improviseren”.
Odessa
Rusland komt inmiddels ook steeds dichterbij de havenstad Odessa, gelegen in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. Japan had vier Russische oorlogsschepen gesignaleerd in de zeestraat Stugaro. Mogelijk zijn deze op weg naar Odessa.
“Odessa is het doel dat je moet nemen om de hele kust af te sluiten voor Oekraïne”, zegt De Kruif. Maar of dat lukt met de troepen die Poetin nog heeft, is “nog maar de vraag”. De Kruif ziet dat Poetin nog altijd bezig is om “uit te breiden” en om “stapjes naar voren te maken”. Het gaat weliswaar niet in een hoog tempo, maar “hij heeft wel nog steeds met momentum”. “Dus ik zie Poetin niet zo snel stoppen.”
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meerMicrodosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…
Lees meerEurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…
Lees meerDe inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meer