Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Russen grijpen steeds meer naar oudere wapens: ‘Onderschat hun vermogen om te improviseren niet’

In de oorlog met Oekraïne grijpt Rusland steeds vaker naar oudere wapens, meldt het Britse ministerie van Defensie. Dat klinkt als een goede zaak voor Oekraïne, maar niets is minder waar. De wapens die dan gebruikt worden zijn minder nauwkeurig en effectief, waardoor de kans groter wordt op burgerslachtoffers.

Het is niet geheel vrijwillig dat de Russische troepen naar oudere en dus minder effectieve wapens grijpen. De reden is dat zij weinig progressie boeken in Oekraïne en de doelstellingen met veel vertraging bereiken of zelfs helemaal niet. Dat schrijft het ministerie van Defensie. Het is dus vooral uit noodzaak geboren.

Tekst gaat verder onder tweet.

Ook het luchtruim boven Oekraïne is nog altijd niet in Russische handen, terwijl zij hier wel op gerekend hadden. Inmiddels is Oekraïne ook bezig met een tegenaanval, zo zei president Volodimir Zelenski. De Oekraïne hoopt dat het met speciale luchtafweerraketten Russische vliegtuigen kan uitschakelen.

'Munitie is op'

"Het is waar wat zij zeggen. De precisiegeleide munitie is eigenlijk op. Dus moeten zij andere wapens gebruiken die veel meer werking hebben, maar minder discrimineren tussen burgers en anderen", reageert oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif op het bericht van de Britten over het Russische wapentekort bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Kruif plaatst er nog wel een kanttekening bij. De opmars is vertraagd, zegt hij, maar dat betekent niet dat Poetin zijn doelen niet meer kan bereiken.

Onderhandelingstafel

Als Zelenski zijn 70.000 Oekraïense troepen, die oost van de rivier Dnjepr opereren, ingesloten ziet worden en kwijtraakt, kan dat grote nadelige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld aan de onderhandelingstafel. "Dat maakt de situatie heel anders", zegt De Kruif.

De Kruif zegt dat beide partijen "uit macht" proberen te praten. "Dan sta je gewoon sterker." En Poetin denkt nog steeds wat te kunnen forceren. "Het omsingelen van Oekraïense troepen ten oosten van de Djnepr. Odessa innemen. Sterker staan in Kiev", somt De Kruif een aantal nog te behalen Russische doelstellingen op. "We weten niet waar het eindigt, maar het gaat mij te ver om te zeggen dat de Russische opmars stagneert."

De Kruif ziet ook dat de operatie moeilijk verloopt, maar waarschuwt ervoor om Rusland niet te onderschatten in hun "vechtvaardigheid en vermogen om te improviseren".

Odessa

Rusland komt inmiddels ook steeds dichterbij de havenstad Odessa, gelegen in het zuiden van Oekraïne aan de Zwarte Zee. Japan had vier Russische oorlogsschepen gesignaleerd in de zeestraat Stugaro. Mogelijk zijn deze op weg naar Odessa.

"Odessa is het doel dat je moet nemen om de hele kust af te sluiten voor Oekraïne", zegt De Kruif. Maar of dat lukt met de troepen die Poetin nog heeft, is "nog maar de vraag". De Kruif ziet dat Poetin nog altijd bezig is om "uit te breiden" en om "stapjes naar voren te maken". Het gaat weliswaar niet in een hoog tempo, maar "hij heeft wel nog steeds met momentum". "Dus ik zie Poetin niet zo snel stoppen."

LEES OOK: Strijd om Oekraïense havenstad lijkt dichtbij: ‘Odessa heeft een belangrijke symbolische waarde’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau