Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kaag (Financiën) over koopkrachtpakket: ‘We doen alleen maar aan demping’

Redactie

Er is "erg weinig" mogelijk als het gaat om een tegemoetkoming voor de hoge energiekosten in Nederland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat zegt minister van Financiën Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland. Daarmee benadrukt ze nogmaals de boodschap van premier Mark Rutte, die dit in WNL Op Zondag ook al aangaf.

"We hebben een periode gehad waar de overheid in de diepe zakken kon tasten. Maar in deze periode van instabiliteit en economische onzekerheid zullen wij veel voorzichtiger zijn." Dus de boodschap is eigenlijk dat 'dit is wat het is', zegt Kaag.

Het kabinet kondigde afgelopen vrijdag aan 2,8 miljard euro uit te trekken voor koopkrachtherstel dit jaar. Van dat geld krijgen mensen met lage inkomens 800 euro voor de energierekening, in plaats van de 200 euro die eerder was toegezegd. Ook gaan de accijnzen op brandstof per 1 april omlaag. Het btw-tarief op energie gaat per 1 juli omlaag.

Rutte

Rutte zei in WNL Op Zondag gisteren dat er grenzen zijn aan de mogelijkheden van het kabinet om de hoge energierekening voor lage inkomens te compenseren. "We moeten niet de belofte maken dat we de gevolgen van deze oorlog voor Nederland volledig kunnen wegnemen."

'We doen alleen maar aan demping'

Volgens Kaag is er überhaupt geen sprake van "compensatie". "We dempen de effecten op de economie van de oorlog in Oekraïne, en de energieprijzen die al hoog waren voor het conflict. Dus we doen alleen maar aan demping", zegt ze.

Het kabinet heeft gekeken wat het specifiek dit jaar nog kon doen. "Want er is niet meer zoveel mogelijk in een lopend begrotingsjaar, voor mensen die écht niet rond kunnen komen, de midden- en lage inkomens. Dit is wat we konden doen over de breedte, en er was nog heel weinig mogelijk", aldus Kaag.

"Ook als minister van Financiën moet ik zeggen: nu is het echt heel erg pas op de plaats. We gaan kijken hoe we de komende begrotingsperiode gaan inrichten op basis van de doorrekeningen van het CPB, maar we moeten ook nu door."

Recessie?

Verder zei Rutte ook in WNL Op Zondag niet te verwachten dat Nederland binnenkort in een recessie zal raken. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland lieten eerder weten bang te zijn voor een scenario als in de jaren 70. Toen was er sprake van langdurige inflatie en flinke recessie, maar Rutte verwacht dat niet, want "onze economie gaat als een tierelier", zo zei hij.

Ook daarin deelt Kaag wat de premier heeft gezegd. "Ik denk niet dat we onszelf helemaal de put in moeten praten", zegt ze erover. "We leven in tijden van grote onzekerheid, dat is duidelijk. Het CPB heeft ook aangegeven bij de doorrekening van inflatie en koopkrachtcijfers dat er nog eigenlijk heel veel onbekend is, juist door de duur van het conflict en de vertraging in de productieketen."

Het kan erger worden, maar dat weten we nog niet, aldus de minister van Financiën. "Vooralsnog zijn de cijfers voor volgend jaar - niet wetend wat er nog gaat gebeuren - niet zo slecht. We zien een plusje, misschien ook wel op koopkracht, maar ik denk dat we als kabinet en als minister van Financiën heel erg de verwachtingen moeten temperen."

LEES OOK: Solidariteit naar Oekraïne: ‘Het constant benadrukken van de verdere isolatie van Rusland is echt belangrijk’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau