Minister BuZa Rusland kent weinig genade: ‘Het bloed stijgt je toch naar de hersens als je deze onzin ziet’
Het kinder- en kraamziekenhuis in Marioepol dat totaal gebombardeerd is, blijkt niet veel impact te hebben achtergelaten op de minister van Buitenlandse Zaken in Rusland, Sergej Lavrov. Premier Rutte kan zich niet vinden in de woorden die Lavrov gebruikt in zijn toespraak na het bombardement.
Lavrov geeft als reactie op het bombardement dat het ziekenhuis al langere tijd in handen was van 'Azov-Bataljon' en andere radicale strijders. "De zwangere vrouwen en het medisch personeel waren al weggejaagd". Lavrov wil hiermee zeggen dat de publieke opinie in de hele wereld is gemanipuleerd. "Het bloed stijgt je toch naar de hersens als je deze onzin ziet", zegt premier Rutte over de toespraak van Lavrov in het programma WNL Op Zondag op NPO 1.
"Ook dat ze dan zeggen: 'we moeten Oekraïne denazificeren'. "Oekraïne heeft een president die Joods is", zegt premier Rutte dan. "Ik bedoel, hoe dom kun je ons achten? Dat we iets geloven van deze propaganda." Het viel de premier op dat Lavrov tijdens het gesprek met de minister van BuZa van Oekraïne in Ankara erg onzeker overkwam. "Ik ken hem goed, het is natuurlijk een ongelooflijk botte vent. Maar ik heb deze man nog nooit zo onzeker op televisie gezien als na dat gesprek."
Oorlogsmisdaden
Volgens de premier zijn er verschillende tekens die laten zien dat het Russische regime gaat wankelen. "Daarom moeten we nu volhouden", zegt hij dan. Ook voorzitter van het Navo Militair Comité, Rob Bauer is het daarmee eens. "Als je nu hoort dat de Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat 24 klinieken al zijn getroffen door de Russen, betekent dat- dat ze gewoon echt nergens voor terugschrikken op dit moment. En dat is heel zorgwekkend. Als je ziekenhuizen en burgers als doel gaat zien, zijn dat eigenlijk oorlogsmisdaden."
Psychische voorbereiding
Volgens Bauer is het vooral belangrijk dat we nu 'weerbaar' blijven. "Die weerbaarheid zit 'm niet alleen in dat we volhouden als het gaat over de sancties, doorgaan met het leveren van wapens, munitie en brandstof. Het is ook belangrijk dat we accepteren dat de consequenties daarvan in onze eigen samenlevingen horen bij dat standhouden." Volgens Bauer moet de focus dan niet liggen op dat alles gecompenseerd moet worden, maar moet er gepraat worden over het accepteren van de risico's die voortvloeien uit de keuzes die we met elkaar gemaakt hebben.
"Aan de ene kant zegt men: je moet die no-fly zone doen, want anders helpen we de Oekraïeners niet. Maar als de prijzen van de pomp hier omhoog gaan, dan moet de regering direct de prijs compenseren." Volgens Bauer hebben we als we in die oorlog terechtkomen, door vanuit de NAVO die no-fly zone af te kondigen, een extra probleem erbij. "Dat deel van het verhaal moet iedereen ook begrijpen."
LEES OOK: Rutte: sancties niet ten koste van leveringszekerheid energie