Russisch konvooi verspreidt zich rond Kiev: ‘Ze willen druk op de situatie houden, of erger’
Het tientallen kilometers lange Russische militaire konvooi dat sinds het begin van de maand even ten noorden van de Oekraïense hoofdstad Kiev stilstond, is uiteengevallen. Op satellietbeelden van het Amerikaanse bedrijf Maxar Technologies is te zien dat delen van het konvooi zich over de regio hebben verspreid.
Wat zegt dit precies? "Dat ze posities innemen, maar we weten nog steeds niet zo goed of dat posities zijn om hier een keiharde aanval te beginnen, of dat ze nog wachten op andere zaken", zegt oorlogscorrespondent Hans Jaap Melissen, zelf aanwezig in Kiev, in Goedemorgen Nederland. "Er wordt natuurlijk ook gesproken op verschillende plekken, wat tot nu toe mislukt. Maar we moeten gewoon afwachten wat de precieze plannen zijn. De bedoeling is natuurlijk wel dat de Russen Kiev in een soort tang leggen. Ze willen hier druk op de situatie houden, of erger."
Volgens Maxar verplaatsten pantserwagens zich donderdag door verschillende dorpen rondom het vliegveld Hostomel, dat in Russische handen is.
In Ozera, zo'n 25 kilometer ten noordwesten van Kiev, zijn militaire voertuigen zichtbaar die geparkeerd staan op oprijlanen van huizen. In een veld bij het iets noordelijkere Berestjanka staan tankauto's opgesteld en trucks met wat volgens Maxar lanceerinstallaties zijn. Met Howitzers bewapende artillerie-eenheden zouden ondertussen gevechtsposities hebben ingenomen aan de bosrand bij het dorpje Loebjanka, op zo'n 40 kilometer van het centrum van Kiev.
'Het is beter voor de Russen om zich op te splitsen'
Het gaat dus om de wat kleinere plaatsen rondom Kiev, zegt Melissen. "Ik was de afgelopen dagen steeds rond Irpin, dat is ook een plaats die aan de stadsrand van Kiev ligt. Om daar te komen moet je door een bosgebied. En het viel me toen al op dat de militairen waarschuwden voor het bos, dat je die weg nog wel kon nemen naar Irpin, maar niet zelf het bos in moesten gaan", zegt hij. "Ze zeiden: we denken dat er Russische troepen dieper in dit bos zitten." Het is ook beter voor de Russen om zich op te splitsen, zegt Melissen. "Want je bent enorm kwetsbaar in zo'n lang konvooi."
Mensen die nog in Kiev zitten zijn een beetje "gelaten onder de dreiging", zegt Melissen. "We leven daar nu twee weken mee. We hopen dat er niets gaat gebeuren, maar bereiden natuurlijk ook wel voor op een extra zware aanval."
'Dat kan zo weer veranderen'
De afgelopen dagen zag Melissen wat vaker mensen weer de straat op gaan voor een wandelingetje, in plaats van linea recta naar de supermarkt om vervolgens weer te schuilen. "Maar dat kan zo weer veranderen. Als er ineens toch allemaal niets lukt met gesprekken en Russen besluiten tot een zware aanval, kan het hier heel erg naar gaan worden. Want we hebben al lang gezien hoe het in andere plaatsen gaat", beklemtoont hij. "Maar juist rond de hoofdstad krijgen de Russen te maken met zware weerstand. We zagen laatst ook beelden van Russische tankcolonne die zwaar werden belaagd aan de rand van Kiev. Dan krijg je een ontzettend zware strijd."
Het oorspronkelijke konvooi werd eind februari voor het eerst door Maxar opgemerkt, toen het zo'n 5 kilometer lang was. Het was toen vanuit Belarus op weg naar Kiev. In de dagen daarna groeide het tot een lengte van meer dan 60 kilometer. Begin maart kwam het tot stilstand op zo'n 20 kilometer afstand van de hoofdstad. "We hebben een tijd niet zo veel gezien van het konvooi, omdat het hier best wel slecht weer was, het was heel erg bewolkt", zegt Melissen. "Nu zijn het weer stralende maar koude dagen en dus kunnen ze met satellietfoto's beter in kaart brengen waar die Russische troepen precies zijn."