Rusland richt vizier nu ook op het westen van Oekraïne: ‘Dat hebben ze nog niet eerder gedaan’
Voor het eerst hebben Russische troepen ook een Oekraïense stad in het westen van het land bestookt. Bij Lutsk, een plaats in het noordwesten van Oekraïne, zijn vannacht meerdere explosies gemeld. Volgens de burgemeester van de stad waren de aanvallen gericht op het vliegveld. Daarnaast voerde Rusland ook luchtaanvallen uit op Dnipro, iets wat in de huidige oorlog nog niet eerder is gebeurd.
Het feit dat er luchtaanvallen worden uitgevoerd is "niet vreemd", zegt Frans Osinga, brigade Generaal bij de Koninklijke Luchtmacht bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Het verbaasd de voormalig gevechtsvlieger juist dat er tot nu toe nog heel weinig gebruik van is gemaakt. "Dat ze nu in het westen van Oekraïne aantal doelen hebben aangevallen, dat hebben ze niet eerder op deze manier gedaan."
Vliegvelden zijn vaker het doel geweest van Rusland en zijn volgens Osinga "een doorn in het oog" van de Russen. "Daarmee weet de Oekraïense luchtmacht deels zelf luchtaanvallen uit te voeren en het luchtoverwicht boven Oekraïne zelf te ontzeggen aan Rusland." En dat is opmerkelijk te noemen in de ogen van Osinga.
Vacuümbom
Volgens het Verenigd Koninkrijk heeft Rusland toegegeven bereid te zijn tot het inzetten van vacuümbommen. "De eerste explosie maakt een waanzinnige vuurbal, maar creëert een vacuüm. De tweede explosie vult het vacuüm en trekt de lucht uit je longen. Als je het inzet veroorzaak je collateral damage", legt Osinga. "Wat wij hier zien is een strategie die lijkt op wat wij in Stalingrad en ook in Berlijn hebben gezien: totale oorlog."
Osinga vertelt op welke drie manieren een oorlog gewonnen wordt. "Je kunt het leiderschap op dag één uitschakelen. Dat hebben ze geprobeerd, maar is niet gelukt. Je kunt de militaire capaciteiten uitschakelen of de wil van de tegenstander uitschakelen. Ze hebben er nu voor gekozen om niet te winnen op het slagveld, maar door slachting onder burgers.
Uri Rosenthal, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, zegt dat de Russen op een hele andere manier naar oorlog kijkt dan het Westen. "Russische oorlogsvoering wil zeggen dat 'collateral damage', schade berokkenen aan de burgerbevolking, niks voorstelt. Wij vinden het verschrikkelijk."
Humanitaire corridors
Rusland viel ook een humanitaire corridor aan in Donetsk. Woonwijken werden middels tankaanvallen onophoudelijk gebombardeerd. Burgers konden daardoor geen kant op en konden ook geen gebruik maken van de corridor om te vluchten. Dat vertelde Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij noemde de aanval een "schaamteloze terreur van ervaren terroristen".
Rusland heeft in enkele Oekraïense steden humanitaire corridors opgezet. Deze vluchtroutes leiden echter naar Rusland en Belarus. "Wat ik zo cynisch vind, is dat Rusland zegt dat de burgers best weg mogen, maar dan wel richting Rusland. Dat is ultiem cynisch", zegt CDA-partijleider Wopke Hoekstra over de Russische aanval.
Toch worden er ook Oekraïense burgers veilig geëvacueerd, binnen Oekraïne. "Dan ben je in ieder geval weg uit de onmiddellijke brandhaard. Als je weg kunt komen wil je dat dolgraag, maar dan niet richting Rusland."