Hoekstra (CDA) over de woningnood in Nederland: ‘Meer regie nodig vanuit het Rijk’
Voor het CDA is het oplossen van de woningcrisis verkiezingsthema nummer één bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Het doel is om per jaar 100.000 woningen bij te bouwen in Nederland. Wopke Hoekstra, partijleider van het CDA, maakt zich daar tijdens de huidige campagne hard voor en wil met zijn partij dat het Rijk meer regie krijgt, maar dat er ook goed gekeken wordt naar wat de woonbehoeftes zijn op lokaal niveau.
Het AD schrijft deze morgen dat het plan van het kabinet om de komende tien jaar één miljoen woningen te bouwen niet haalbaar is. Mede door een tekort aan bouwpersoneel en een capaciteitstekort bij gemeenten.
'Eén miljoen niet haalbaar'
Slechts 500.000 tot 750.000 nieuwe woningen is een meer realistisch beeld volgens Jan van Zanen, van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. "Dat is echt het paard achter de wagen spannen", reageert Hoekstra in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Dat je zegt dat het enorm moeilijk is en omdat het moeilijk is, verlagen we de ambitie en dan halen wij het misschien wel. Dat zou betekenen dat je ook honderdduizenden mensen in de kou laat zitten."
Wat is dan de oplossing volgens Hoekstra? "Je kunt bouwvakkers tijdelijk uit het buitenland halen of het vak aantrekkelijker maken. Er is ook veel mee geld vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat er meer woningen komen."
Het Rijk versus gemeentes
Het CDA pleit ervoor dat er meer regie moet komen vanuit het Rijk, vertelt Hoekstra. Er moet dan wel goed gecommuniceerd worden met gemeentes, omdat er "gekeken moet worden naar wat voor behoefte er is voor bepaalde wijken en steden".
'Gemeenten moeten meer ruimte krijgen om volkshuisvesting op de inwoners af te stemmen'. Zo staat het omschreven in het plan van het CDA. Dan rijst wie vraag wie nu eigenlijk de touwtjes in handen moet hebben. Het Rijk of de gemeentes? "Wat je wil doen is dat je er gezamenlijk voor zorgt dat je bouwt aan die dingen waar de bevolking behoefte aan heeft", vertelt Hoekstra.
Dat is een combinatie van twee dingen, gaat de politicus verder. "Lokaal weet men heel vaak precies wat voor type woningen er nodig zijn." Maar daar is de laatste jaren weinig van terechtgekomen, weet ook de CDA'er. "Daarom hebben wij gezegd, kom nou met een minister van Volkshuisvesting. Maak er fors geld voor vrij en zorg er ook voor dat wij plekken aanwijzen waar gebouwd moet worden."
Met meer regie voor het Rijk is het overigens niet zo dat de minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge (CDA) zomaar een polder aanwijst waar gebouwd gaat worden, zonder dat de gemeente zich ertegen kan verzetten. "Maar er moet meer doorzettingsmacht komen. We zijn de afgelopen jaren verzand geraakt in procedures, met als gevolg dat wij honderdduizenden woningen te weinig hebben neergezet."
Creatief bouwen
Het CDA ziet ook graag dat er meer creatief en gevarieerd gebouwd wordt. Dus niet alleen maar simpelweg de hoogte in. Er moeten woningen komen voor allerlei soorten bevolkingsgroepen. Dus ook voor gezinnen en ouderen.
Tussen creatief bouwen en simpel bouwen zit echter wel een verschil. Zeker als 100.000 nieuwe woningen per jaar het doel is. Om dat te realiseren is simpel bouwen wellicht de beste oplossing. "Je ziet dat er echt een probleem is voor jong en oud", legt Hoekstra uit.
Ouderen willen graag naar een andere woning toe en jongeren willen bijvoorbeeld het ouderlijk huis verlaten of hun studentenkamer inruilen voor een grotere woning om in samen te wonen. "Maar die kunnen dat niet. De doorstroom is echt een enorm probleem."