Glastuinbouwsector in zwaar weer door oorlog in Oekraïne: export ‘bijna onmogelijk’
De oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland hebben grote gevolgen voor tal van Nederlandse ondernemers, bijvoorbeeld in de glastuinbouwsector. Chrysantenkweker Wouter Duijvesteijn is voor een groot deel afhankelijk van de export naar Rusland en Oekraïne. Maar handel drijven in die landen is "nu eigenlijk onmogelijk", zegt Duijvesteijn in Stand van Nederland: Generatie Next.
Zijn grootste afzetgebieden liggen in het oosten van Europa, vertelt Duijvesteijn. Hij verkoopt zijn bloemen voornamelijk in Rusland, Oekraïne en Kazachstan. Die landen zijn samen goed voor 80 tot 90 procent van zijn afzetmarkt. "Het is nu heel lastig", verzucht de glastuinbouwer.
'Prijs per tak vijf keer lager'
Volgens Duijvesteijn bedreigt de oorlog in Oekraïne niet alleen zijn onderneming maar de gehele sector. "De prijs per tak is deze week al vijf keer lager dan vorige week. Tegelijkertijd is het gas wat wij voor de bloemen nodig hebben vijf keer duurder geworden", legt hij uit. "Dat zorgt voor een hele scheve balans."
Duijvesteijn heeft ook last van de huidige inflatie, maar de oorlog in Oekraïne heeft de markt op zijn kop gezet. "Door inflatie wordt iets bijvoorbeeld tien procent duurder, maar niet 400 of 500 procent."
'Enorm exportproduct'
In Nederland werken meer dan 100.000 mensen in de glastuinbouw bij ruim drieduizend bedrijven. De sector is goed voor een bijdrage van 7,3 miljard euro aan de economie. "De economie rond de glastuinbouw is zó ontzettend groot, het is een enorm exportproduct", zegt Duijvesteijn. Volgens hem draait het niet alleen om de bloemen, maar worden ook bijvoorbeeld kassen, computers en sensoren geëxporteerd. "Er zit een hele industrie achter."
Premier Rutte erkende dat de sancties tegen Rusland en de oorlog in Oekraïne "niet zonder economische gevolgen zullen blijven". Niet voor de wereldeconomie "en niet voor Nederlandse ondernemers die zakendoen in Oekraïne en Rusland", zei hij. Volgens de premier is dat de prijs voor veiligheid en vrijheid die we "bereid moeten zijn met elkaar te betalen". Maar "we laten elkaar in dit land niet in de steek", voegde de premier daaraan toe.
Duijvesteijn gaat ervanuit dat hij "bij de blijvers mag horen", zegt hij. "Maar we moeten wel goed op de centjes letten."
Millennial Jill Bleiksloot is in verwarring. Europa is in oorlog. Voor het eerst in haar leven kunnen er dingen echt gaan veranderen. Door inflatie en de oorlog wordt alles duurder, van boodschappen tot gas en bouwmaterialen. Een eigen huis lijkt verder dan ooit. Gaat deze generatie te maken krijgen met minder welvaart? Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next is nu hier terug te zien.