Rusland geeft volgens het Verenigd Koninkrijk toe dat het vacuümbommen heeft ingezet: ‘Kernwapen zonder de straling’
Volgens het Verenigd Koninkrijk zou het Russische ministerie van Defensie het gebruik van vacuümbommen bevestigen. Om precies te zijn gaat het om het TOS-1A-wapensysteem in Oekraïne. Waarop de Britten die bevestiging baseren, vermelden ze echter niet.
Vacuümbommen zijn zeer omstreden, omdat ze veel krachtiger zijn dan gewone explosieven. Als je in de buurt bent van zo’n bom stik je door de druk die deze geeft, aangezien deze alle lucht uit de omgeving zuigt.
“Het zijn wapens die in een straal van 300 meter alle tegenstanders uitschakelen. Alleen weet je niet of er alleen tegenstanders zijn, of dat er ook mensen wonen”, legt oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is een vreselijk wapen, en daarom zetten wij het ook niet in. Eigenlijk is het een kernwapen zonder de straling.”
Tekst gaat verder onder de tweet.
The Russian MoD has confirmed the use of the TOS-1A weapon system in Ukraine. The TOS-1A uses thermobaric rockets, creating incendiary and blast effects.
Watch the video below for more information about this weapon and its devastating impact.
🇺🇦 #StandWithUkraine🇺🇦 pic.twitter.com/d8PLQ0PhQD
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) March 9, 2022
Chemische wapens
Verder waarschuwt de Amerikaanse regering dat Rusland chemische en biologische wapens in zou kunnen zetten in Oekraïne. Die bewering komt van Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki als reactie op een beschuldiging van de Russische autoriteiten. Rusland beschuldigt de VS ervan een “militair biologisch programma” in Oekraïne te ondersteunen met dodelijke ziekteverwekkers, waaronder pest en miltvuur.
Volgens Psaki is dit “een valse bewering” van Rusland die mogelijk gebruikt kan worden als voorwendsel om zelf chemische wapens in te zetten in Oekraïne. Daarnaast waarschuwt ze dat de Russen “onder valse vlag” chemische wapens in zouden kunnen zetten, om daar vervolgens een ander land de schuld van te geven.
De Kruif denkt niet dat Poetin hier mee bezig is. “Dan ga je echt wel een grens over”, zegt hij. “Wat we zien, en dat is de ironie, is dat de Russen een heel eind op weg zijn om hun doelen te bereiken. Uiteindelijk op de grond. Ze zijn die hele zuidelijke corridor van de zee af aan het snijden.”
Is het wel verstandig dat de Oekraïners zo’n tegenstand blijven bieden? “Moraliteit en slimheid wrijft soms. Zij vechten voor een land, vrijheid en voor hun leven. En dan ga je anders kijken naar dit soort dingen”, zegt De Kruif.
LEES OOK: Rusland verwoest kinderziekenhuis Marioepol: ‘Dit is het ware gezicht van Vladimir Poetin’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Zijn datingapps uit?
De datingindustrie staat op een kantelpunt. Veel millennials zijn klaar met betaalde datingapps en kampen met een dating burn-out. ‘Stand van Nederland’ onderzoekt de toekomst van daten.
Drugs via de post
Black Friday, pakjesavond, kerst: postbezorgers draaien deze dagen overuren. Maar wat als er in die pakketjes wel heel dubieus snoepgoed zit?! Dealers sturen vele kilo’s drugs de hele wereld over via de post. Bijna een jaar geleden is een speciaal team opgericht waarin OM, Politie en Douane samenwerken en dat resulteert komende week in een eerste strafzaak: 18 kilo xtc tussen het kattenvoer.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Kim Kuipers van de Douane, Susanne van Dongen van het Openbaar Ministerie Den Haag en onderzoeksjournalist Alissa Hippe.
Datingapps zijn op hun retour. Gebruikers krijgen er stress van, ze vinden het te commercieel, te duur en de ware vinden ze niet. Houden datingapps…
Lees meerHet beloofde een mooie vakantie in Mexico te worden, maar de zomerse trip veranderde in een nachtmerrie voor de toen 21-jarige Jur Deitmers. Hij kreeg…
Lees meerEen leugen van een dertienjarig meisje over islamofobie van haar leraar leidde tot een haatcampagne op sociale media jegens Samuel Paty. De Franse docent werd…
Lees meerHet water staat tal van sportclubs in Nederland aan de lippen. De helft van hen dreigt te bezwijken, zo blijkt uit onderzoek van het Register…
Lees meerWe worden al weken bestookt met de geweldigste aanbiedingen sinds mensenheugenis, maar vandaag is het dan eindelijk Black Friday. Webshops en winkelketens doen er alles…
Lees meerOlympisch kampioene Sifan Hassan maakt zondag kans op de titel beste atlete ter wereld. “Als je de andere genomineerden bekijkt, is er niemand anders die…
Lees meerDe Tweede Kamer heeft deze week de motie van D66 en CDA aangenomen om direct te gaan investeren in de Oekraïense defensie-industrie. Meer steun is…
Lees meerTerwijl Brussel zich zorgen maakt om de mestplannen waar landbouwminister Femke Wiersma vrijdag mee komt, zijn de plannen volgens LTO-voorzitter Ger Koopmans grotendeels “hoopgevend”. Dat…
Lees meerEen belangrijk moment voor menig Top 2000-fan is bijna daar: vanaf vrijdag kunnen liefhebbers weer stemmen op hun favoriete nummers. Evelien de Bruijn, in 2016…
Lees meerCyprus is in gesprek met de Verenigde Staten en de Europese Unie over het moderniseren van de krijgsmacht zodat het land op termijn lid kan…
Lees meerDe pro-Palestijnse demonstratie die voor zaterdag is aangekondigd in Amsterdam, mag niet beginnen op de Dam. De organisatoren moeten zoeken naar een alternatieve locatie voor…
Lees meerWopke Hoekstra, Eurocommissaris Klimaat en Schone Groei, is voorstander van het opleggen van importtarieven aan China, als het land niet stopt met het verstrekken van…
Lees meerDe Telegraaf pakt donderdag uit met een groot verhaal over het meekijken van werkgevers over de vloer bij werknemers. De privacy van werkenden zou steeds…
Lees meerHet Lagerhuis van het Australische parlement heeft met overweldigende meerderheid gestemd voor een verbod voor kinderen en tieners jonger dan 16 jaar om sociale media…
Lees meerJournalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…
Lees meer