Rusland en Oekraïne vandaag om tafel: ‘Als dit de vredeswil is van Poetin, heeft het geen zin’
Het gesprek tussen Buitenlandministers Sergej Lavrov (Rusland) en Dmytro Koeleba (Oekraïne) in Turkije vindt vandaag plaats. Of deze onderhandelingen ook daadwerkelijk iets opleveren, is nog maar de vraag. De Russen hebben al aangegeven op geen enkel onderhandelingspunt toe te geven. De regering van Oekraïne zei daarentegen open te staan om te luisteren naar de eis van Rusland dat Oekraïne neutraal moet zijn. Voor Oekraïne betekent dat dus dat het in de toekomst geen lid wordt van de NAVO. Kiev wil daarvoor in ruil wel de nodige veiligheidsgaranties van de buurlanden krijgen.
De gesprekken in het Turkse Antalya klonken hoopgevend nu de wat hogere delegaties om tafel gaan, maar nu lijkt het erop dat Rusland niet aan een compromis wil meewerken. "Als dit de werkelijke vredeswil is van Vladimir Poetin, dan heeft geen enkel gesprek kans van slagen", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer bij Goedemorgen Nederland.
Hoop op EU-lidmaatschap
Oekraïne is dus bereid een NAVO-lidmaatschap naast zich neer te leggen, maar het land ziet toetreden tot de Europese Unie wel nog graag gebeuren. Of dat lukt is alles behalve duidelijk, zeker zolang de oorlog nog gaande is.
Uit drie eerdere gesprekken tussen Rusland en Oekraïne is nooit een wapenstilstand uitgerold. Dat is wel nodig voor een eventueel lidmaatschap. "Het begint vandaag bij een wapenstilstand", zegt Van de Roer. "Ik ga vooral kijken naar wie van deze partijen met meest toegevingsgezind is. Dat kan eventueel hoop bieden."
Diplomatieke oplossing
Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks, pleit nog altijd voor een diplomatieke oplossing. Want met "alleen vechten komen wij hier niet uit", zo laat hij weten. "We moeten niet bang zijn om hele strenge sancties te hebben tegen Poetin."
Klaver ziet ook wel in dat het diplomatieke pad een lastige weg is om te bewandelen. Zeker gezien de "stoere taal" van Lavrov. En de Russische minister weet ook als geen ander hoe hij het spel moet spelen. "Hij is een gestaalde diplomaat. Snoeihard en rolvast. We gaan zien hoe mild hij zich vandaag opstelt. Dat zou een verrassing zijn", zegt Van de Roer over Lavrov, die overigens niet tot de "inner circle" van Poetin behoort.
Signaal vanuit EU
Als laatste wil Klaver nog benadrukken dat het belangrijk is hoe Europa naar het Russische volk kijkt. "Het is een aanvalsoorlog door Poetin en zijn getrouwe. Dat er nu jonge jongens zijn die het land proberen te verlaten is hoopgevend."
De EU kan een "belangrijk signaal" afgeven door Russische vluchtelingen op te vangen, vindt Klaver. Tegen hen moet dan gezegd worden: "Als jullie willen deserteren, dan kunnen jullie hier asiel aanvragen." Dat zou dan een "daad van verzet" zijn, als Russen ervoor kiezen om niet in dienst te gaan om te vechten in Oekraïne.
LEES OOK: Rusland verwoest kinderziekenhuis Marioepol: ‘Dit is het ware gezicht van Vladimir Poetin’