Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Klaver (GroenLinks) wil de Participatiewet aanpakken: ‘Deze wet vernedert mensen’

Gemeentes komen jaarlijks anderhalf miljard euro te kort om de Participatiewet goed uit te kunnen voeren. Dat is problematisch. Zeker gezien het aantal mensen dat graag aan de slag gaat, maar hiervoor wel extra ondersteuning nodig heeft om te kunnen werken. Daarom wil GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver dit tijdens de aankomende gemeenteraadsverkiezingen onder de aandacht brengen.

In 2015 werd de Participatiewet ingevoerd. Deze wet dient ertoe om meer mensen aan een baan te helpen. Hier vallen ook mensen met een arbeidsbeperking onder. De Participatiewet helpt dus mensen die een plekje zoeken op de arbeidsmarkt, maar het zonder ondersteuning niet redden.

Tegenprestaties

Het klinkt als een mooi initiatief, maar volgens Klaver is bij het invoeren van de Participatiewet iets behoorlijk misgegaan. "Er is een wet gemaakt die uitgaat van het wantrouwen van mensen", zegt hij bij Goedemorgen Nederland.

Klaver vindt dat middels deze wet mensen worden onder druk worden gezet om te presteren, omdat er allerlei tegenprestaties tegenover staan. Daarnaast zorgt de wet er ook voor, dat als iemand in de uitkering zit, er niemand bij die persoon mag wonen. Dan wordt die persoon namelijk gekort op zijn of haar uitkering. "Mensen worden vernederd door deze wet. Het is veel moeilijker om daardoor aan het werk te komen en om zelfvertrouwen op te bouwen."

Veranderingen

Er moet dus wat veranderen in de ogen van Klaver. "Allereerst moeten wij in Nederland uitgaan van vertrouwen in hoe je mensen benaderd." Middels meer vertrouwen, "trekt Nederland het bestaansminimum op", legt de GL-leider uit.

Veel mensen in Nederland kunnen grote schommelingen in bijvoorbeeld energieprijzen niet aan. Daarvoor is de buffer te klein of zelfs helemaal niet bestaand. En juist dit soort schommelingen vinden vaak plaats bij grote onverwachtse gebeurtenissen, zoals de coronacrisis of de oorlog in Oekraïne. "Doordat wij mensen in armoede duwen, kunnen zij die schokken niet aan en moet de overheid iedere keer bijlappen. We moeten ervoor zorgen dat het inkomen van mensen omhoog gaat."

Belang gemeenteraadsverkiezingen

De politiek heeft nog niet gehandeld naar het "vuistdikke rapport" dat op tafel ligt over waarom "deze wet zo slecht is". En daarom zijn de gemeenteraadsverkiezingen zo belangrijk volgens Klaver. "Omdat deze wet wordt uitgevoerd door gemeentes en wethouders. Het maakt gewoon echt verschil wat voor wethouders daar aan de knoppen zitten."

Energierekening

Door de oorlog in Oekraïne blijven de energieprijzen stijgen. Veel huishoudens in Nederland kunnen zich deze financiële tegenvaller niet veroorloven. Daarom pleit Klaver ervoor om de energieprijzen te bevriezen. "Maar het enige wat je daarmee doet is ervoor zorgen dat het probleem niet nog groter wordt."

Het kabinet kondigt binnenkort aan mensen in nood te gaan helpen, zo zegt de politicus. "Maar als die energieprijzen blijven stijgen is een week later al die hulp alweer tenietgedaan."

Alles bevriezen kost vele miljarden, maar als dat niet gedaan wordt valt de rekening alsnog op de deurmat bij individuele gezinnen. Dat wil Klaver voorkomen door meer verantwoordelijkheid bij de overheid te leggen. "Dat betekent nog steeds dat wij met z'n allen de rekening moeten betalen. Maar dat kun je doen door belastingen voor de hoogste inkomens en grootste vermogens te verhogen. Als je nu niet bevriest, is echt het einde zoek."

LEES OOK: GL-leider Klaver roept Nederland op: ‘Kom met een boycot op Russisch gas’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau