Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Rusland laat verstek gaan bij genocidezaak Internationaal Gerechtshof: ‘Heel bijzonder’

De oorlog in Oekraïne met Rusland wordt niet alleen uitgevochten aan het front, maar ook via de propagandaweg. Middels beelden en foto's proberen beide partijen hun zeges aan burgers te laten zien. De vraag is wanneer het echt is en wanneer er sprake is van fake news. Deze vraag is van groot belang, nu Oekraïne en Rusland ook tegenover elkaar staan bij het Internationaal Gerechtshof.

De geplande hoorzitting bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag gaat net als gisteren niet door. Rusland is namelijk niet komen opdagen. "Dat is heel bijzonder", zegt Marieke de Hoon, universitair docent internationaal strafrecht, bij Goedemorgen Nederland over de afwezigheid van de Russen.

Normaalgesproken pakken staten het podium als ze de kans krijgen. Om in een rechtbank hun kant van het verhaal te beargumenteren. Of de rechtbank de staat dan in gelijkstelt is weer een ander verhaal. "Maar het is wel een moment om je narratief te benadrukken", laat De Hoon weten.

Genocide

De zaak die nu bij het Internationaal Gerechtshof ligt gaat over genocide. Rusland ziet de invasie van Oekraïne als een militaire operatie. Of als een vredesmissie, zoals Poetin het zelf omschreef.

Sterker nog, de Russen betichten hun buurland van het plegen van genocide op Russischtalige en pro-Russische inwoners in de regio's Donetsk en Loehansk. "Daar is absoluut geen bewijs van", zegt de universitair docent. "Dit speelt al jaren en er is nooit geconstateerd dat Oekraïne genocide heeft gepleegd. Dat is een onzinclaim." Oekraïne heeft op zijn beurt weer Rusland voor de rechter gedaagd, voor het manipuleren van genocidegedrag.

'Zaak kan jaren duren'

Dat Rusland niet aanwezig is bij de rechtszaak betekent overigens niets. Want de zaak kan gewoon doorgaan, met of zonder de Russen. Feit is wel dat zaken bij het Internationaal Gerechtshof "vele jaren" kunnen duren, vertelt De Hoon.

Als het Internationaal Gerechtshof dan een uitspraak doet, is deze bindend. "Maar Poetin gaat er niet naar luisteren", zegt De Hoon. Maar wat heeft deze hele zaak dan voor zin? Wat kan helpen, zegt De Hoon, is dat Oekraïne middels alle beelden die zij van de oorlog hebben verzameld, twijfel kan zaaien bij de Russische bevechters van de oorlog. "Om te laten zien of zij nu wel de oorlog aan het vechten zijn die hen wordt verteld dat zij aan het vechten zijn. Misschien raken zij dan minder gemotiveerd en stoppen ze."

LEES OOK: MH17 proces gaat ondanks oorlog in Oekraïne gewoon verder


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau