ChristenUnie wil bij de gemeenteraadsverkiezingen armoede op lokaal niveau aanpakken: ‘Het systeem moet simpeler’
Armoede en schulden. Dat zijn twee belangrijke thema's waar de ChristenUnie zich hard voor maakt, zeker nu de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur staan. Dat zegt fractievoorzitter Gert-Jan Segers bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De inflatie stijgt hard. Dat is terug te zien in de energierekening of aan de pomp. En dat komt vooral hard aan bij mensen met een kleine portemonnee. Volgens Segers is het aan het lokale beleid om de mensen die het zwaar hebben te helpen. "Het komt nu aan op solidariteit en een rechtvaardige verdeling van de pijn", vertelt Segers.
Spoedwet
Middels een spoedwet die eraan komt hoopt Segers de armste 800.000 huishoudens in Nederland een extra handje te helpen. Het extra geld dat het kabinet heeft vrijgemaakt vanwege de stijgende energierekening is pas in juni terug te zien in de kosten. Voor veel mensen is dat te laat. "Ik hoop dat wij eerder kunnen besluiten om meer te doen. We moeten alleen zeker weten dat het aankomt bij mensen die dat het hardst nodig hebben."
Bij de spoedwet is er ook een rol weggelegd voor gemeentes. "Want zij weten wie die 800.000 gezinnen zijn. Zij krijgen de ruimte om extra te geven en 200 euro van die rekening af te halen. Ik wil dat dat meer wordt."
Lokaal niveau
Om armoede tegen te gaan, kan er lokaal een hoop gedaan worden. Te denken valt aan kledingwinkels die oude kleding weggeven of de voedselbank. Maar dat is op particulier niveau. Ook overheidsinstanties kunnen hun steentje bijdragen. Segers: "Een gemeente is de eerste overheid die recht moet doen aan mensen. Gemeentes kunnen mensen ook via de bijzondere bijstand individueel helpen."
Dat klinkt simpel, maar in de praktijk ligt het anders. Veel mensen in nood verdrinken namelijk in de complexiteit van het systeem en worden van loket naar loket gestuurd om aan financiële steun te komen. "Er is heel veel geld voor armoedebeleid waar mensen zelf op af moeten komen. Heel veel mensen kunnen dat niet, juist omdat er ook schaamte is of onwetendheid over regelingen", zegt de politicus.
Simpeler systeem
Het "systeem moet simpeler" volgens Segers. "We moeten van de toeslagen af. Wij moeten ook het wettelijk minimumloon en de bijstand verhogen. Want er zijn ook mensen die werken en alsnog niet rond kunnen komen. Wij moeten die bestaanszekerheid versterken."
Een deel daarvan is al in werking gezet, want het wettelijk minimumloon gaat stijgen en de toeslagen zullen stapsgewijs verdwijnen. "Mensen gaan merken dat het beter wordt, maar dat is pas in 2024." Er zit dus nog een gat tussen van twee jaar. "Je ziet dat de overheid traag is. Het is dan des te belangrijker om bij de lokale overheid mensen te hebben met het hart op de goede plek, zodat zij mensen kunnen helpen." Segers pleit er in die zin voor dat er meer geld gaat naar gemeentes. "Om direct te helpen, daar waar nu de nood het hoogste is."
LEES OOK: Segers (CU) over opvang Oekraïnse vluchtelingen: ‘Whatever it takes’