Rode Kruis roept Oekraïne en Rusland op humanitaire oorlogsrecht te respecteren
Directeur van het Rode Kruis Nederland Marieke van Schaik roept Oekraïne en Rusland op het humanitaire oorlogsrecht te respecteren. Volgens Oekraïne is er geschoten door Russische troepen tijdens een staakt-het-vuren, dat was bedoeld om burgers de kans te geven Oekraïense steden veilig te verlaten. Persbureau AP meldde beschietingen in buitenwijken van Kiev.
Het staakt-het-vuren werd door Rusland vanaf 08.00 uur Nederlandse tijd aangekondigd bij de steden Charkov, Kiev, Soemi en Marioepol. Er zijn zes humanitaire corridors ingericht, maar die zouden volgens Kiev en Frankrijk leiden naar Rusland en Belarus. Bovendien zouden er volgens het Rode Kruis Russische landmijnen zijn gevonden op de vluchtroutes. In Irpin, een voorstad van Kiev, kwam een gezin dat probeerde te vluchten om het leven door een mortier.
Het Rode Kruis, dat onder meer hulp biedt bij het veilig evacueren bij humanitaire corridors, benadrukt bij monde van Van Schaik dat hulpverleners alleen hun werk kunnen doen als de strijdende partijen het staakt-het-vuren strikt naleven. "Wij kunnen zelf geen veiligheid garanderen en kunnen alleen helpen in overleg met beide strijdende partijen", zegt Van Schaik in Goedemorgen Nederland op NPO1.
Voor het Rode Kruis is het daarnaast "heel belangrijk" om de neutrale positie te behouden, "om op die manier een veilige aftocht mede te kunnen faciliteren", zegt Van Schaik. "Wij zijn een neutrale partij, en dat is ook waarom we dit soort evacuaties kunnen ondersteunen. Maar uiteindelijk gaat het om overeenstemming tussen de strijdende partijen."
Wantrouwen
Volgens haar is het staakt-het-vuren geschonden omdat beide partijen elkaar "enorm wantrouwen". Ze roept Kiev en Moskou op gedetailleerde afspraken te maken. Als die er niet zijn en "er ruimte is voor interpretatie", gaan dingen mis, waarschuwt ze.
Ze hoopt dat het Rode Kruis in alle steden het werk kan voortzetten. "In Mariopoel bijvoorbeeld moeten 200.000 mensen worden geëvacueerd. Dat is een hele operatie."
Ook is het Rode Kruis in Oekraïne actief om bijvoorbeeld ziekenhuizen te bevoorraden, vertelt Van Schaik. "Bijvoorbeeld insuline is een groot gebrek aan. We geven ook traumatips, om oorlogswonden te behandelen. En we leveren water en voedsel, aan onder meer mensen die in schuilkelders zitten. Maar voor onze hulpverleners is het heel moeilijk om die plekken te bereiken."
'Bus na bus'
Van Schaik is op dit moment zelf in Polen aan de grens met Oekraïne. Volgens haar komt "bus na bus" binnen, "vol met mensen die helemaal uitgeput zijn. Ze worden opgevangen. Er is veel voedsel en eerste hulp, maar het zijn enorme hallen met veldbedden. Mensen zijn koud, hongerig en uitgeput".
Op het Poolse treinstation waar Van Schaik staat is het "een grote chaos", zegt ze. "We zien heel veel kwetsbare mensen en vrouwen met kleine kinderen. Ook oudere mensen. Mensen hebben soms dertig uur in de trein gezeten zonder sanitaire voorzieningen, water en voedsel. Het is echt hartverscheurend om te zien."