MIVD en AIVD dienen geheim wetsvoorstel in: meer bewegingsvrijheid voor inlichtingendiensten
De AIVD en MIVD willen de situatie in Oekraïne gebruiken om hun bevoegdheden uit te breiden. Met een nog geheim wetsvoorstel, dat in handen is van De Volkskrant, willen de Nederlandse inlichtingendiensten meer ruimte krijgen tot grootschalige internetsurveillance.
In het wetsvoorstel staat dat de AIVD en/of MIVD in bepaalde gevallen zonder toestemming vooraf, mogen hacken en tappen. Daarnaast willen de inlichtingendiensten meer vrijheid krijgen in kabelinterceptie. Met andere woorden zouden de AIVD en MIVD dan ongericht en op eigen houtje grootschalig internetverkeer mogen tappen.
De wetsvoorstellen staan haaks op de recente uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) omtrent privacy. De huidige inlichtingenwet uit 2017 schrijft nu namelijk voor dat zij primair aan een onderzoek toestemming moeten vragen. De inlichtingendiensten zien het, gezien de toenemende digitale bedreigingen, als noodzakelijk om hun wetsvoorstellen erdoorheen te krijgen.
De diensten vinden nu namelijk dat zij niet snel genoeg kunnen ingrijpen als er zich een dreiging voordoet. MIVD-chef Jan Swillens hield donderdag bij Op1 al een pleidooi voor een wetswijziging.
Tekst gaat verder onder tweet
De MIVD heeft een cyberaanval op Nederlandse routers door een beruchte Russische militaire hackersgroep verstoord. Directeur Jan Swillens: ‘’Wij kunnen op dit moment de digitale veiligheid van Nederland onvoldoende waarborgen. Er is een wetswijziging nodig.’’ #Op1 pic.twitter.com/pJPHUr3nru
— Café Kockelmann (@CafeKockelmann) March 3, 2022
"Heel nieuw is het niet, maar het wordt nu wel actueel", zegt oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We zien namelijk dat wij tegenstanders hebben die ook gebruik maken van het internet op een wijze waarvan wij nu met z'n allen schrikken." Het is nu dus aan de Kamer om naar het wetsvoorstel te kijken.
LEES OOK: Nederland is digitaal kwetsbaar: ‘Wij kunnen de veiligheid onvoldoende waarborgen’