Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

China wil bemiddelen maar keert Rusland niet de rug toe

Redactie

Nu de bommen op Kiev vallen, heeft China besloten welke rol ze willen aannemen binnen het conflict tussen Rusland en Oekraïne. Het land hield zich de afgelopen weken neutraal. Maar bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi, wordt gezegd dat het land wil gaan bemiddelen tot een staakt-het-vuren.

Minister Yi zegt in een persverklaring dat de situatie in Oekraïne 'snel' aan het veranderen is. Hij zegt het conflict ook te betreuren en maakt zich ernstige zorgen over burgerslachtoffers. Desondanks weigert Beijing de Russische invasie te veroordelen. Dat China deze bemiddeling wil gaan doen betekent niet dat Beijing zich tegen Rusland keert. Het land heeft nog steeds veel kritiek op het Westen en vindt dat de Verenigde Staten 'olie op het vuur heeft gegooid' door voorafgaand aan de oorlog- te benoemen dat er een oorlog aan zat te komen.

Strategisch analist bij het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Patrick Bolder denkt dat China een belangrijke rol kan spelen in het "bij zinnen brengen" van Poetin. "China zal zien dat deze oorlog grote economische heeft en ook China zal raken", zegt hij in het programma Goedemorgen Nederland op NPO1.

Economische gevolgen en afwegingen

Ondertussen zijn er ook allerlei bedrijven die op economisch vlak keuzes maken. Voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, Ingrid Thijssen, zegt dat de afwegingen best wel moeilijk zijn. "Het is natuurlijk in de eerste plaats een politieke beslissing wat de sancties zijn en in welke mate je het Russische regime probeert te pakken."

Thijssen wijst er ook op dat er hierbij rekening gehouden moet worden in hoeverre je hiermee het Russische volk raakt. "Je zult daar maar zitten en bezig zijn met de gezondheidszorg voor de Russen en daar bijvoorbeeld apparatuur voor leveren. Of je bent bezig met de voedselvoorziening. Stel je hebt een fabriek met mensen die daar al tientallen jaren voor jou werken: die laat je ook niet zomaar in de steek."

Volgens Thijssen wordt er in navolging van andere bedrijven ook wel afgevraagd of niet ieder bedrijf dezelfde keuzes moeten maken. "Maar dat is nog niet zo simpel. Daarom is het heel goed dat dit primair een politieke keuze is."

Dreiging VS

China is samen met Rusland een grote dreiging voor de Verenigde Staten, zegt Amerikadeskundige Jan-Kees Emmer. "China ziet dat het Westen een blok vormt en ook economisch geraakt wordt. In feite zit China in het midden en kijken ze naar hoe het Westen gaat reageren."

Volgens Emmer heeft China op het moment dat het Westen zwak zou reageren, reden om Taiwan toch weer in hun invloedssfeer te halen. Taiwan wordt door een overgrote meerderheid van landen niet erkend als staat. "Als er ergens een hoopgevend signaal is, dan is het wel dat China nu uitspreekt dit conflict te betreuren. Dat is nog net geen veroordeling, maar het gaat er wel naartoe."

LEES OOK: China neutraal in conflict tussen Rusland en Oekraïne: ‘Bittere teleurstelling voor Poetin’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau