Rusland gebruikt mogelijk vacuümbom: ‘Schending van het oorlogsrecht’
Rusland heeft maandag een zogeheten vacuümbom gebruikt in Oekraïne, zegt de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova. Het inzetten van een vacuümbom is een schending van het oorlogsrecht, zegt onderzoeker internationaal strafrecht Marieke de Hoon in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Thermobarische wapens, zoals vacuümbommen eigenlijk heten, zijn omstreden. Ze zijn veel krachtiger dan gewone explosieven. Ze zuigen de lucht uit de omgeving op en veroorzaken een enorme drukgolf. Met name in stedelijk gebied kunnen ze veel schade veroorzaken. Volgens het oorlogsrecht mogen strijdende partijen geweld gebruiken, maar onder "hele specifieke voorwaarden", zegt De Hoon. Het gebruik van een vacuümbom wordt onder geen beding geaccepteerd, stelt ze.
Volgens het oorlogsrecht mag geweld alleen worden gebruikt tegen noodzakelijke militaire doelwitten en met proportionele inzet van strijdkrachten, zegt De Hoon. "Dat is absoluut niet het geval als je zo'n vacuümbom of klustermunitie gebruikt. Het probleem is dan dat iedereen in de buurt ook sterft."
Markarova, die het Amerikaanse Congres bijpraatte over de oorlog in haar land, zei niet waar de wapens zouden zijn gebruikt. Journalisten van CNN zeggen echter zaterdag in de buurt van de Russische stad Belgorod een lanceerinstallatie te hebben gezien voor thermobarische raketten. Belgorod ligt maar 20 kilometer van de grens met Oekraïne, niet ver van de Oekraïense stad Charkov. Volgens Markarova is de schade die Rusland in Oekraïne wil toebrengen "enorm".
Oorlogsmisdaad
Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is de inzet van een vacuümbom "zeer uitzonderlijk". Volgens hem maakt het wapen "geen onderscheid tussen burger en militair" en schakelt het "al het leven in de omgeving uit" door verstikking. "Dan moet je denken aan een straal van 150 tot 200 meter van de inslag."
Ook volgens hem is de inzet van een vacuümbom nooit gerechtvaardigd. "Als je een wapen inzet dat niet kan onderscheiden tussen burger en militair, is het in principe een oorlogsmisdaad", zegt De Kruif.
LEES OOK: Russisch konvooi op weg naar Kiev is ruim 60 kilometer lang