‘Rusland haalt enkele troepen aan grens met Oekraïne terug’
Een aantal Russische troepen bij de grens met Oekraïne keert vanwege de afronding van oefeningen terug naar hun permanente legerbases, meldt het Russische persbureau Interfax op basis van het ministerie van Defensie. De aankondiging komt op een moment waarop andere landen zich veel zorgen maken over de dreiging van een Russische inval in Oekraïne.
Er is geen bewijs geleverd voor deze claim, en om hoeveel militairen het gaat is ook niet direct duidelijk. Het ministerie heeft tegen Interfax gezegd dat de grootschalige oefeningen in het land blijven doorgaan. Een aantal eenheden in zuidelijke en westelijke districten is volgens een woordvoerder al klaar en keert daarom terug.
Volgens de Verenigde Staten heeft Rusland zo'n 130.000 militairen verzameld bij de grens met buurland Oekraïne. De Amerikanen denken dat mogelijk deze week een aanval zal plaatsvinden. Het Kremlin heeft meermaals ontkend dat daar plannen voor zijn en ziet de verplaatsing van troepen in eigen land als een interne aangelegenheid.
De-escalatie
Meerdere landen voeren gesprekken om de situatie rond Oekraïne te de-escaleren, ook met de leiders van Oekraïne en Rusland. Moskou is door diverse landen opgeroepen de spanningen te verminderen. Het vertrek van Russische militairen bij Oekraïne draagt daar mogelijk aan bij. De Britse buitenlandminister Liz Truss heeft gezegd pas te geloven dat Rusland geen invasie wil uitvoeren als alle troepen bij de grens weg zijn.
Volgens Oekraïne hebben de diplomatieke inspanningen verdere escalatie van het conflict al voorkomen. "Het is al halverwege februari en je ziet dat diplomatie blijft werken", aldus buitenlandminister Dmitro Koeleba. Hoewel meerdere Russische eisen voor de-escalatie zijn verworpen, lijkt Rusland nog open te staan voor diplomatie. De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken zei maandag dat er "nog altijd kans" is op een akkoord.
Een woordvoerder van zijn ministerie heeft verklaard dat "15 februari 2022 de geschiedenis zal ingaan als de dag van de mislukking van de westerse oorlogspropaganda. Vernederd en vernietigd zonder één schot te lossen."
LEES OOK: Gaat Rusland de ‘volksrepublieken’ in Oost-Oekraïne erkennen?