main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Wateroverlast bij de Wingbergermolen aan de Geul in Zuid-Limburg. De brandweer sloeg groot alarm om de hoge waterstand van de rivier, omdat deze buiten haar oevers dreigde te treden. De zware regenval heeft op meerdere plaatsen in het waterschap Limburg voor verhoogde waterstanden gezorgd. / ANP
7 februari 2022 — 15:13

Bewoners Limburgse heuvelland schrikken door stijgend water: ‘Je merkt dat mensen getraumatiseerd zijn’

De schrik zit er goed in bij de bewoners van het Limburgse heuvelland. Het snel stijgende water van de Geul en de Gulp deed veel mensen denken aan de watersnood van juli. “Je schrikt je gewoon kapot. Iedereen hier heeft een trauma opgelopen van afgelopen zomer”, vertelt kroegbaas Roel America uit Valkenburg tegen De Telegraaf.

Er werd gisterenavond groot alarm geslagen door de brandweer om de hoge waterstand in Epen, Zuid-Limburg. Deze werd veroorzaakt door de hevige regenval. De Geul dreigde buiten haar oevers te treden, maar het waterpeil daalde later in de nacht weer.

‘Ik had er buikpijn van’

Veel inwoners en ondernemers in Valkenburg waren in rep en roer. De normaal kabbelende Geul was veranderd in een kolkende rivier. Cafébaas Menno Aarts kwam er net als America zijn bed voor uit.

“Ik had er buikpijn van. Mijn zaak is net helemaal opgeknapt. Nieuwe vloer, nieuwe ondergrond, wandpanelen die zeven maanden moesten drogen en die gerestaureerd zijn”, vertelt Aarts aan de krant. “Je merkt dan dat het traumatisch is geweest. Ik had wel eerder willen weten dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Ik weet wel, dit is niet eens zo abnormaal, maar zo voel je dat even niet.”

Bij de gemeente kwamen er dan ook veel ongeruste telefoontjes binnen. “We kunnen de mensen meestal wel geruststellen. Maar het is niet zo dat we ze kunnen vertellen dat er niks aan de hand is”, aldus de woordvoerster van Valkenburg. Burgemeester Daan Prevoo is ook “mental coach” geweest in de afgelopen 24 uur, zo vertelt hij tegen de krant. “Je merkt gewoon dat mensen getraumatiseerd zijn. Ik heb zondagavond echt moeten afwegen of we iets zouden communiceren. Je wilt ook geen paniek zaaien. Maar uiteindelijk is er niets aan de hand.”

‘Veel mensen kunnen nog altijd niet terug’

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg zegt maandag tegen ANP dat er mensen zijn die nog “met een traumatische ervaring zitten, en hun muur of kelder sinds juli nog steeds niet droog hebben”. Veel mensen kunnen nog altijd niet terug naar hun in juli ondergelopen woning, aldus de woordvoerder. “En nu alweer hoogwater.”

Volgens de Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft de wateroverlast van afgelopen zomer ervoor gezorgd dat er nu zo “snel en alert” is gereageerd “door mensen langs de riviertjes en de hulpdiensten”. “Nu stonden brandweer en gemeenten evenals het waterschap paraat, onder meer met zandzakken. In de zomer werden we pas echt verrast door de hoogwatergolf.”

De piek van het hoogwater in de Geul is Valkenburg inmiddels weer voorbij. Het stroomt nu naar Meerssen, maar ook daar zal de hoogwatergolf naar verwachting geen buitensporige overlast veroorzaken.

LEES OOK: Gouverneur van Limburg Emile Roemer over waterschade: ‘Bij verzekeraars ligt een groter probleem’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer