Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Top tussen China en Rusland: ‘Poetin op weg naar de nooduitgang en zoekt steun bij Xi’

De wereldleiders van Rusland en China hebben een top op de planning staan om te bespreken wat zij moeten met hun grote dwarsbomer: het Westen. De top tussen Vladimir Poetin en Xi Jingping zal vlak voor de opening van de Olympische Winterspelen in Beijing plaatsvinden. Ook de situatie aan de Russische grens met Oekraïne zal ter sprake komen.

Het is en blijft de vraag wat Poetin gaat doen met zijn buurland. Amerika neemt Europa bij de hand rondom de crisissituatie in Oekraïne om één front te vormen tegen Poetin. "En dat werkt", zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Eerst eiste Poetin schriftelijke sancties (wanneer Oekraïne zou toetreden tot de NAVO, red.) en inmiddels zegt hij bereid te zijn tot een dialoog. Poetin zoekt de nooduitgang, omdat hij ongelooflijk onder druk wordt gezet." Dus zoekt hij steun in het Verre Oosten. "In woorden zal China hem steunen. Aannemelijk is dat Xi tegen Poetin zegt: 'Doe het rustig aan in Oekraïne'."

Oekraïne

Poetin heeft momenteel zijn handen vol aan de situatie aan de Russische grens met Oekraïne. Daar heeft de wereldleider duizenden Russische troepen geposteerd, terwijl aan de andere kant van de grens het Westen klaarstaat om een mogelijke inval van Rusland tegen te gaan.

Heeft Xi daar nog iets in de melk te brokkelen? "China heeft zich vrij voorzichtig uitgelaten en sympathie uitgesproken voor de Russische veiligheidszorgen." Dat klinkt weliswaar gebroederlijk, maar als Poetin daadwerkelijk overgaat tot een militaire invasie met westerse sancties als gevolg dan zou China "daar zeker niet blij mee zijn". Dat levert volgens Van de Roer te veel economische problemen op voor de Chinezen.

Het Westen

Sinds de annexatie van de Krim in 2014, waarna het Westen Rusland allerlei sancties oplegde, zoekt Rusland steun bij China. Niet alleen Poetin, maar ook Xi heeft veel aan die samenwerking tussen beide naties. "Vanuit het oogpunt van Beijing is Moskou een handige partner om de Amerikaanse hegemonie een tandje lager te zetten", zegt Van de Roer.

Het is overigens niet zo dat Poetin en Xi elkaars beste vrienden zijn. "Al te veel liefde tussen die twee is er niet. Het is een gelegenheidskoppel. Xi is een harde pragmaticus en China zal nooit zijn ziel aan één land verkopen, dus ook niet aan Rusland."

Diplomatieke boycot

De Olympische Winterspelen in Beijing zijn langzaamaan begonnen. Normaliter reizen er dan veel diplomaten van over de hele wereld richting de Chinese hoofdstad. Ware het niet dat er momenteel een diplomatieke boycot gaande is, wegens het schenden van de mensenrechten in China jegens de Oeigoeren, een Turkssprekende moslimminderheid in de regio Xinjiang.

Dat er maar een handjevol wereldleiders zich in Beijing bevindt ten tijde van de Spelen is "een dreun voor Xi". Van de Roer: "Het is een derderangs bezetting."

Vuist Biden

Veel grote wereldleiders zijn dus afwezig tijdens de Spelen. Zo ook de Amerikaanse president Joe Biden. "Er wordt ongetwijfeld een beetje geroddeld over hem", vertelt Amerikadeskundige Raymond Mens. "De vraag is of Biden nog wel een hele grote sterke man is of niet. De Amerikanen moeten daarin een keuze maken. Amerika is nog altijd het machtigste land ter wereld, maar de invloed neemt af."

Dat komt ook deels door de Amerikanen zelf, die zich liever focussen op de problemen in het eigen land dan zich constant te bemoeien met de rest van de wereld. "Dat geeft een mogelijkheid voor Rusland en China om te kijken hoe ver zij kunnen gaan. Om te kijken of de VS nog wel in staat is een vuist te maken tegen hen."

LEES OOK: Geen doorbraak in Oekraïne-kwestie na telefonisch contact tussen Macron en Poetin


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau