VS: Russische nepvideo over volkerenmoord moest aanval op Oekraïne rechtvaardigen
De Russen wilden een nepvideo maken om een aanval op Oekraïne te rechtvaardigen, stellen de Amerikanen. Volgens Amerikaanse media hebben de inlichtingendiensten bewijzen gevonden dat de Russen een vervalste video over een Oekraïense volkerenmoord op Russisch sprekende mensen hebben gemaakt.
Vooralsnog was de hoop dat Rusland niet daadwerkelijk van plan is om Oekraïne binnen te vallen en dat het vooral spierballenvertoon is dat het land steeds meer troepen naar de grens stuurt. Maar volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten zijn de Russen dus wel degelijk op zoek naar een leugenachtig motief dat een invasie zou rechtvaardigen. De Russen wilden een aanval in scène zetten en filmen. Moskou wilde de propagandavideo dan gebruiken om Oekraïne te beschuldigen van genocide tegen Russisch sprekenden.
'Extreem omvangrijk complot'
De Amerikaanse autoriteiten spreken over een extreem omvangrijk complot, inclusief echte lijken die als slachtoffer gebruikt zouden worden. Acteurs speelden 'rouwenden'.
Op de video zou te zien moeten zijn hoe vermeende Oekraïense soldaten Russisch sprekende mensen aanvallen. In het oosten van Oekraïne met zijn pro-Russische bevolking, maar ook in Rusland zelf. De Russische video zou voortborduren op recente desinformatiecampagnes met valse beschuldigingen van genocide en acties in het Russische parlement om de rebellenregeringen in Oekraïne te erkennen.
'Er wordt hard geopereerd door de Amerikanen'
Door het openbaar maken van dit plan hopen de Verenigde Staten het plan van de Russen te bederven. "Het maakt onderdeel uit van de actieve afschrikking die de Amerikaanse president Joe Biden sinds een paar weken volgt. Dus het op straat leggen van dit soort operaties maakt onderdeel van de Amerikaanse aanpak", legt diplomatiedeskundige Robert van de Roer uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1 .
"Natuurlijk kwam er in Washington gisteren gelijk de vraag: is dit weer niet zoiets als met Irak? Toen heeft Amerika de plank volledig misgeslagen", zegt Van de Roer. Hij doelt op het feit dat minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell in 2003 in de V-raad beweerde bewijzen te hebben dat de Iraakse leider Saddam Hoessein over massavernietigingswapens beschikte. Later werd duidelijk dat dit niet waar was.
Maar hier ligt het toch anders, zegt Van de Roer. "Er wordt hard geopereerd door de Amerikanen. Het wordt ook gedeeld met de bondgenoten, en je ziet dat Poetin op achterstand komt te staan. Want de reactie is defensief. En het feit dat Amerikanen dit onmiddellijk op snel leggen, geverifieerd - mag je hopen - is onderdeel van de strategie."
Want propaganda is altijd onderdeel van een oorlog, zegt Van de Roer. "Je ziet dat de Amerikanen daar nu actiever in zijn geworden. De rest van het westen sjokt daar een beetje achteraan, dat moeten we wel toegeven."