Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Voor half miljoen mensen vervalt coronapas morgen: ‘Veel jongeren bang voor prik na bijwerkingen’

Redactie

Zo'n half miljoen Nederlanders die geen boosterprik hebben gehaald, verliezen vrijdag hun groene vinkje in de CoronaCheck-app. De geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs wordt verkort en dat betekent dat de booster een essentiële rol speelt in de toegang van cafe's, restaurants en plaatsen van de cultuursector. Mensen die niet geboosterd zijn zullen zich moeten testen voordat ze ergens naar binnen willen.

Telegraaf-verslaggever Wierd Duk verwacht niet dat dit een stimulans is voor mensen om de boosterprik gaan nemen, waardoor ze weer recht hebben op groene vinkjes. "Bij een deel misschien wel, maar bij een heel groot deel ook helemaal niet. Heel veel mensen zijn principieel tegen vaccinaties en die mensen gaat het er niet om of ze 'even' naar het café kunnen gaan", dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens Duk zijn veel mensen geschrokken na het nemen van eerdere vaccinaties: "Ondanks dat hun werd voorgeschoteld, dat ze geen bijwerkingen konden krijgen, hebben zij die wel degelijk gehad. En dat werd helemaal niet gecommuniceerd. Veel mensen denken: ik ben jong, ik neem die prik en vervolgens liggen ze drie dagen met hoofdpijn op bed."

Debat

Het kabinet wil dat mensen die geen boosterprik hebben gehaald, hun groene vinkje verliezen. Oppositiepartijen zoals SP, PVV en Kamerlid Pieter Omtzigt zijn het niet eens met het plan dat uit de pijpleiding van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Ernst Kuipers komt. De minister heeft 'duidelijkheid' naar burgers hoog in het vaandel en zorgde er dan ook voor dat de nieuwe beperking woensdag werd aangekondigd.

Het plan zorgde voor de nodige spanning in de Kamer. Er lag namelijk ook nog een 'Omtzigt-motie' die tegen het verkorten van de geldigheidsduur van de coronapas is. Een groot gedeelte van de oppositie stemde daar voor. Parlementair verslaggever van WNL, Marieke Smits, spreekt van een 'nipt' meerderheid in de Kamer die voor stemde.

Econoom Edin Mujagić, vertelt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat hij nog geen boosterprik heeft gehaald. "Ik heb de booster niet gehaald en dat zit 'm niet in het niet wensen dat je nog een keer geprikt wordt, maar in het wachten op een nieuw vaccin dat wellicht nodig is tegen de nieuwe variant."

Duk noemt de tegenstrijdige berichtgeving over de schadelijkheid van het virus 'problematisch'. "Nu met omikron lees je dat het heel erg meevalt, mensen hebben een paar dagen een loopneus, hoesten wat en daarna is het voorbij. Maar tegelijkertijd lees je ook weer allerlei artikelen waarin wetenschappers zeggen dat het voor kinderen 'heel' erg gevaarlijk is. Dan denk ik echt: wat is het nou?"

LEES OOK: Aantal mensen dat boosterprik haalt, daalt snel


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau