Opslagboxen omgetoverd tot huurwoningen: ‘Probleem is dat er geen fatsoenlijke huizen zijn’
In Capelle aan den IJssel is het binnenkort mogelijk om in een opslagbox te gaan wonen. De vraag naar woningen is groot, maar de ruimte om bij te bouwen is beperkt. Daarom komt de gemeente met een creatieve oplossing: van opslagbox tot huurwoning.
Volgens de verantwoordelijke wethouder, Maarten Struijvenberg, gaat het om een 'uniek project'. Maar hij realiseert zich tegelijkertijd dat dit slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Omroep Rijnmond schrijft dat de wethouder gelooft in de toekomst van transformatieprojecten en zich daar volop voor wil inzetten. Struijvenberg gelooft dat in de toekomst alle geschikte plekken omgebouwd gaan worden tot woonplekken: "Niemand zit te wachten op leegstaande panden. Je kunt door transformatie een mooie bijdrage leveren aan het oplossen van de woningnood".
Woning
De opslagboxen worden omgetoverd tot volwaardige woningen. De ruimtes zullen zo'n zestig vierkante meter per stuk bevatten met aan de voorzijde dakkapellen. De garagedeuren worden vervangen door houten kozijnen en de huizen worden voorzien van een tuintje. De woningen worden na de zomer opgeleverd.
Parlementair verslaggever van WNL, Marieke Smits, vindt het 'out of the box' denken ten aanzien van woningen een goed idee. "We zien allemaal dat het doel van het kabinet om een miljoen huizen te bouwen in tien jaar onhaalbaar is. Daarom vind ik het heel goed dat er over dit soort dingen wordt nagedacht."
"Het probleem is natuurlijk gewoon dat er geen fatsoenlijke huizen zijn. En helemaal voor de jonge generatie is dat echt een schande. Jongeren kunnen niet eens meer hun huur betalen, hoeven al helemaal niet meer te denken aan een eigen huis en krijgen nu ook nog eens met die inflatie te maken. Leuk hoor zo'n idee met zo'n box, maar het probleem is natuurlijk veel ernstiger."
Robots in de bouw
Aan de andere kant zou er in de bouw veel meer ingezet moeten worden op robots. Trouw schrijft dat er veel behoefte is aan nieuwe woningen, maar er te weinig bouwvakkers beschikbaar zijn. Robots zouden ervoor kunnen zorgen dit probleem te verhelpen.
Er zijn al een aantal robots die bestaan, zo heb je slooprobots, 3D-betonprinters en nog veel meer. In de Nederlandse bouw worden ze alleen nog niet veel gebruikt. Maar daar gaat verandering in komen. Volgens ABN Amro zal de markt voor robots elk jaar tot 2030 met zo'n 14 procent stijgen, zo schrijft de krant.
Nederland is conservatief als het gaat om bouw. Landen als Duitsland en Zwitserland zijn al veel verder ontwikkeld op dit gebied. Volgens Leontien de Waal, van de sector bouw van ABN Amro, moeten er eerst allerlei processen in Nederland worden gestandaardiseerd, voordat robots kunnen worden ingezet. "Zo ver is het nog niet."