Grote cyberaanval op olieterminals in Nederland: ‘Geeft inflatie mogelijk nog een extra duw’
Olieterminals in de Europese havensteden zijn getroffen door een grote cyberaanval. Ook Amsterdam en Terneuzen zijn geraakt. Het gaat om totaal zeventien opslagplaatsen in Nederland, België en Duitsland. De cyberaanval zorgt voor grote problemen bij de digitale administratie van de terminals.
De problemen bij de digitale administratie zorgen voor een vertraging bij het laden en lossen. Onbekend is nog waar de cyberaanval vandaan komt. Maar het is volgens econoom Edin Mujagić nog veel belangrijker dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost, dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Op het moment dat het vervoeren van olie naar benzinepompen al bemoeilijkt wordt, helpt zo'n cyberaanval zeker niet mee. Als dit te lang duurt, kan de al inmiddels hoge inflatie, een extra duwtje krijgen richting de acht procent. Dan wordt alles dus nóg duurder dan het al was."
Deze week werd bekend dat twee Duitse oliebedrijven al eerder zijn gehackt, en daardoor ook logistieke problemen ondervinden. Het Algemeen Dagblad schrijft dat de bedrijven verantwoordelijk zijn voor olie, gas en andere chemicaliën. De krant schrijft ook dat de gehackte bedrijven niets los willen laten over de aard en ernst van de aanval. Een van de bedrijven laat wel weten 'problemen' te hebben met de ‘binnenlandse bevoorradingsactiviteiten’ in Duitsland.
Alternatieven
Het grote oliebedrijf Shell kondigde eerder deze week aan het vervoer van hun olie om te leiden naar andere terminals. Dit vanwege de problematiek rondom de olieterminals in Duitsland. Ook Aral, het bedrijf dat de meeste tankstations in Duitsland exploiteert, is bezig met het zoeken naar een andere bevoorrading.
LEES OOK: Amerikaanse olieprijs zakt in de min: ‘Geen geld toe aan de benzinepomp’