Straatintimidatie bij twee op drie jonge vrouwen: ‘Strafbaar stellen helpt’
Er moet wetgeving komen om straatintimidatie strafbaar te stellen. Dat zegt Jessica van der Pluijm van Stichting Stop Straatintimidatie. Twee op de drie vrouwen van 12 tot 25 jaar oud is het afgelopen jaar lastiggevallen op straat, zo blijkt woensdag uit cijfers van het CBS. Ze werden bijvoorbeeld nagefloten, nageroepen of zelfs achternagelopen. In de grote steden ging het zelfs om acht op de tien jonge vrouwen.
Nafluiten is de meest voorkomende vorm van straatintimidatie, blijkt uit de enquête die is uitgevoerd. De helft van de jonge vrouwen werd zeker één keer of vaker ongewenst nagefloten. Naroepen komt met ongeveer 40 procent iets minder vaak voor.
Achternagelopen worden is volgens de vrouwen de meest bedreigende vorm van straatintimidatie. Circa een kwart maakte dit het afgelopen jaar mee.
‘Mag allemaal’
Volgens Van der Pluijm is een maatschappelijk debat over het probleem niet genoeg en moet de wet worden aangescherpt. “‘Schatje’ is een koosnaam, hoer is een beroep en ‘wil je neuken’ is een vraag. Je mag het allemaal doen, het is niet strafbaar”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
“Het is te vrijblijvend zolang het niet strafbaar gesteld wordt en wij als maatschappij zeggen: dit is niet oké en daarom zijn er regels. Het gaat nog lang duren als je het alleen op leeftijd gooit en op opvoeding.” Dan “kan er nog een generatie overheen gaan” voor straatintimidatie afneemt, stelt Van der Pluijm.
Sinds 2018 ligt er een wetsvoorstel om straatintimidatie strafbaar te stellen bij de Tweede Kamer. Tot op heden is er met dat voorstel nog niets gedaan. Onlangs riep burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid) op het voortouw te nemen om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk wetgeving komt.
18 tot 21
Jonge vrouwen van 18 tot 21 jaar melden het vaakst dat zij op straat worden lastiggevallen, namelijk driekwart van hen. Onder tienermeisjes tussen de veertien en achttien jaar gaat het om 70 procent.
Van de mannen heeft een op de drie te maken gekregen met straatintimidatie. Het gaat hierbij vaker om tienerjongens dan om jongvolwassen mannen.
De cijfers over straatintimidatie hebben betrekking op de periode van twaalf maanden voorafgaand aan het invullen van de enquête. De enquête kon van februari tot half april 2021 ingevuld worden, ruim 8000 jongeren hebben dit gedaan.
LEES OOK: Burgemeester Dijksma roept minister Yesilgöz op: maak werk van straatintimidatie
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman
- Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
- Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
- Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!
Podcast: WNL Haagse Lobby
Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?
Te gast zijn:
- Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
- Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
- Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord
Luister nu terug als podcast!
Er werd al langere tijd gevreesd dat de stuwdam bij Cherson een doelwit werd tijdens de oorlog. President van Oekraïne Volodymyr Zelensky zei in oktober…
Lees meerAfgelopen nacht is een stuwdam in het zuiden van Oekraïne, bij de stad Nova Kachovka, ingestort. Het is vooralsnog onbekend wie de dader is. Rusland…
Lees meerDe huidige Eerste Kamer zwaait vandaag af. Het rijst opnieuw de vraag of de manier waarop de Eerste Kamerleden gekozen wordt op de schop moet….
Lees meerUit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…
Lees meerNu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…
Lees meerEen grote storing veroorzaakte zondag veel chaos op het spoor. 1500 reizigers sliepen noodgedwongen op het station, andere gestrande reizigers overnachtten in een hotel of…
Lees meerDe Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…
Lees meerSchiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…
Lees meerDe treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…
Lees meerDe wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…
Lees meerHet begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….
Lees meerGroningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…
Lees meerEen radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…
Lees meerDriekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…
Lees meer