Coronacrisis wordt steeds meer capaciteitscrisis: ‘Zorg flexibel maken’
Volgens arts-microbioloog Ivar Lede is het tijd om te spreken van een capaciteitscrisis in plaats van de coronacrisis. Hij ziet dat de kloof tussen het aantal besmettingen en het aantal ziekenhuisopnames steeds groter wordt. "We zien in de ziekenhuizen dat we met tekorten te kampen hebben." Hij vindt dat de zorg meer flexibel moet worden ingericht.
De piek in het aantal besmettingen met de omikronvariant lijkt met het aantal dagelijkse besmettingen van dit moment een kwestie van tijd. Lede wijst naar Denemarken, waar op het hoogtepunt ongeveer 5000 op de 100.000 inwoners besmet was. "Wij zitten nu op 2000. Ergens daartussen zal het omslagpunt komen", zegt hij. "Met deze aantallen van 100.000 besmettingen per dag denk ik dat we snel de top gaan bereiken."
België en Denemarken zagen na de piek een snelle daling in het aantal besmettingen. "Algemeen kun je zeggen dat hoe sneller je stijgt, hoe sneller je op de piek komt en hoe sneller je daalt", zegt Lede. Ondertussen blijft de situatie op de ic's behapbaar. "We zien nu in de ziekenhuizen dat de aantallen lijken mee te vallen, zeker in verhouding tot de hoge besmettingsgraad. Dat stemt optimistisch."
Tekorten
De arts-microbioloog vindt dat Nederland zich nu anders tot corona moet gaan verhouden. Maar daarvoor moet er wel iets worden gedaan aan de tekorten in de zorg. "Die waren er al voor corona. Er zijn collega's die aangeven dat bijvoorbeeld de opleidingen voor operatieassistent in 2016 al niet gevuld waren. Ik denk dat je nu deels ziet dat we deze crisis onvoldoende aankunnen, omdat er ook weinig capaciteit is in de ziekenhuizen."
En het gaat niet alleen over ic-capaciteit, beklemtoont hij. "Ik denk dat je het breed moet zien. Het ziekenhuis is meer dan de ic en je moet ook denken aan de doorstroom naar buiten, zoals verpleeghuizen en huisartsen. We lopen in de zorg tegen de grenzen aan van wat we kunnen."
Flexibele zorg
Volgens Lede is er dringend behoefte aan een langetermijnstrategie en meer flexibiliteit. "Ik denk dat je sowieso moet kijken naar de capaciteit in het ziekenhuis en naar hoe je dat flexibel kunt maken. Ik begrijp dat je niet zomaar een x aantal ic-bedden opent en er de rest van het jaar niets mee doet."
"Je moet kijken naar hoe je mensen gaat opleiden. Als zij voor de ic opgeleid zijn, kunnen ze misschien iets anders gaan doen als die noodzaak er niet is. Je wil een soort harmonica die mee kan bewegen met de vraag", besluit Lede.