Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Politie kampt met grote tekorten: ‘Investeren zodat de veiligheid gewaarborgd blijft’

Dit jaar komt de grootste werkgever van Nederland, de politie, 1400 mensen tekort. Nieuwe mensen opleiden kost veel tijd. Dat is iets wat het land niet heeft, omdat de veiligheid op straat onder druk staat. De SP wil dat het kabinet direct in actie komt.

SP heeft tien punten opgesteld waar verbetering moet plaatsvinden. "De wijkagent terug in de wijk", zegt SP-leider Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat is in haar ogen het belangrijkste punt dat aangepakt moet worden. "Er zijn grote tekorten bij de politie en dat leidt ertoe dat de wijkagent steeds minder in de wijk kan zijn."

Het zorgt ook voor een soort sneeuwbaleffect. Want hierdoor blijven volgens Marijnissen ook aangiftes te lang op de plank liggen en begint criminaliteit in Nederland steeds meer te lonen.

Oorzaak

De oorzaak van het tekort komt doordat er "jarenlang op onze veiligheid en op de inzet van politiemensen is bezuinigd", zegt de SP'er. Er worden wel nieuwe agenten opgeleid, maar het is vooralsnog niet genoeg om het vertrekkende aantal op te vangen. "Daar moet je nu flink in investeren, om ervoor te zorgen dat de veiligheid in de buurt gewaarborgd blijft."

In het coalitieakkoord staat overigens dat het doel is om minimaal één wijkagent per 5000 inwoners te hebben. "Het probleem is dat dat aantal nooit wordt gehaald."

Opleiden is in de ogen van SP de oplossing om het tekort van 1400 agenten op te vullen. "Daarom hebben wij ook het voorstel gedaan om meer te investeren in de politieacademie."

Wijkagenten

Evert-Jan Rusticus is wijkagent in Den Haag, maar loopt nog zelden in die functie rond in zijn stad. "Ik word vaak voor demonstraties uitgetrokken. Soms ook voor de surveillancedienst of voor recherchewerkzaamheden. Zo vullen wij als wijkagenten de gaten op."

Het is alleen niet altijd mogelijk om wijkagenten alleen in de wijk rond te laten lopen. Soms moet een agent gewoon bijspringen bij bijvoorbeeld een demonstratie, erkent ook Marijnissen. "Maar het probleem is hier natuurlijk dat er te weinig collega's zijn, dus investeer hierin."

Crimineel geld

Investeren kost natuurlijk geld en dat moet ergens vandaan komen. Volgens Marijnissen is er nog een hoop geld op te halen uit het criminele circuit. Zij zegt dat er jaarlijks zo'n 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen. "Wij slagen erin om daar maar 100 tot 300 miljoen van terug te pakken."

LEES OOK: Politie onderschept voor miljoenen aan cocaïne in Rotterdamse haven


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau