Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

EU trekt één lijn voor vakantiegangers: reizen kan met vaccinatiebewijs van maximaal negen maanden oud

Door heel Europa zijn er steeds meer landen die de coronamaatregelen versoepelen. Dat is goed nieuws voor alle vakantieliefhebbers. Zij moeten echter wel goed opletten, want vanaf vandaag gelden er binnen de EU nieuwe reisregels wat betreft het coronatoegangsbewijs.

Een van de nieuwe regels is dat het vaccinatiebewijs een geldigheidsdatum heeft. Het vaccinatiebewijs is nog maar negen maanden geldig na het zetten van de tweede prik. Om deze te 'verversen' is een booster nodig.

Reisregels

De Europese Unie probeerde al eerder een universele regeling door te voeren rondom het vaccinatiebewijs. Die kwam er toen niet doorheen, maar nu lijkt het erop dat landen toch instemmen met het plan. Het betekent dus dat alle lidstaten dezelfde maatregelen en eisen stellen aan reizigers om met een vaccinatiebewijs het land in te mogen.

Die geldigheidsduur van negen maanden geldt overigens alleen maar voor het reizen zelf, om het land binnen te komen. Binnen de landsgrenzen mag elk land weer zijn eigen plan trekken.

Problemen jongeren

Wie dus lekker op vakantie wil, moet controleren wanneer de laatste prik is gezet. Tel daar negen maanden bij op en tot die datum is de vaccinatie geldig om in de EU te mogen reizen. Zijn die negen maanden verlopen, dan is een booster nodig. Voor jongeren kan dat nog wel eens tot problemen leiden, want een groot deel daarvan heeft nog geen boosterprik gehad.

"Dat hebben wij ook gemerkt met het omboeken van vakanties", zegt Frank Oostdam, directeur reiskoepel ANVR. "Als je alle landen op een rijtje zet, dan zie je een wirwar van verschillende regels. Daar word je niet goed van. We moeten het ook niet dramatiseren. Als je een bepaalde bestemming kiest, moet je gewoon goed de regels lezen en kun je prima op vakantie."

Gevolgen reisbranche

Inreisregels of niet. Mensen willen op vakantie, merkt Oostdam op. "Wij zien dat de reisintentie enorm is. Vooral op korte termijn. De wintersportboekingen gaan heel goed. Op langere termijn zijn mensen iets terughoudender, maar doen het prima."

Binnen Europa lijkt het allemaal aardig op orde te zijn. Maar wie niet van de skivakantie is en liever de oceaan oversteekt, heeft het lastiger. "Buiten Europa is een groot probleem", vertelt Oostdam. "Dat verwijt ik de overheid wel dat men daar heel erg lang mee wacht. Vanaf november ligt er al een plan klaar om reizen buiten Europa makkelijker te maken, maar er gebeurt niks. Wij worden nu wel een beetje ongeduldig."

LEES OOK: Meerderheid voor 2G-wet ver te zoeken: ‘Het is ook helemaal niet effectief’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau