Rotterdam gaat werken met boa-reservisten om werkdruk te verlichten: ‘Met een strenge selectie’
Rotterdam gaat als eerste gemeente in Nederland werken met boa-reservisten. Er is steeds meer vraag naar de inzet van de buitengewoon opsporingsambtenaren, maar het is lastig om nieuwe mensen te vinden. "We vragen veel van mensen als ze boa willen worden. Het is al lang niet meer het vak van parkeerwachter, wat het vroeger was", zegt wethouder en locoburgemeester van Rotterdam, Vincent Karremans.
Daarom zouden reservisten de oplossing kunnen bieden om die capaciteit toch te vergroten. "Dat zijn bijvoorbeeld mensen die bij de gemeente Rotterdam werken", legt Karremans uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Bijvoorbeeld mensen die vroeger bij de politie hebben gewerkt, of die een juridische achtergrond hebben. Die al een beetje kennis op zak hebben en die we dus versneld kunnen opleiden. Die kunnen we vervolgens inzetten bij grote evenementen, of acties voor meer verkeersveiligheid."
Maar Ruud Kuin, voorzitter van van de Nederlandse BOA-bond is kritisch op het Rotterdamse plan. "Waar is dit een oplossing voor, voor welk probleem?", vraagt hij zich af. Wat de bond betreft mogen er namelijk geen concessies worden gedaan als het gaat om de professionaliteit van het vak. "Het is een echt vak", beklemtoont hij.
"Als er concessies worden gedaan in de opleiding, als men denkt dat je met een boa-certificaat van drie maanden een reservistenpoule hebt van boa's, zouden wij zeggen: nee, dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Kuin. "Het is echt een tweejarige opleiding." Als het gaat om zij-instromers, dus mensen die al een achtergrond hebben in de handhaving, zou het wel een oplossing kunnen bieden, zo zegt hij.
Strenge selectie
Karremans geeft aan dat er een strenge selectie gehouden zal worden, ook voor reservisten. "We gaan niet zomaar iedereen aannemen, die maar even een cursus laten doen en zeggen: hier heb je een uniform en je mag de straat op. Zo werkt het niet."
Ook gaat het nu nog maar om een proef, benadrukt hij. "Het is niet alsof we 500 reservisten gaan opleiden, we beginnen met een klein klasje van 15 mensen, en we gaan kijken of het in de praktijk zo werkt."
Andere boa-bonden zijn bovendien wel enthousiast, zegt Karremans. "Omdat de werkdruk verlicht wordt. Boa's worden veel ingezet nu, met de handhaving van de coronamaatregelen. Als we hen daarbij een beetje verlichting kunnen bieden, is dat heel fijn."
'Wil ook zelf de opleiding gaan doen'
Een op de drie boa's heeft te maken met agressie of geweld. "Om die reden wil ik ook zelf de opleiding gaan doen en zelf met een uniform de straat op om zelf te ervaren wat de boa's meemaken", vertelt Karremans. Daar zitten nog wat haken en ogen aan, omdat de wethouder niet formeel in dienst is van de gemeente Rotterdam. "Maar we proberen te regelen dat ik het ook kan gaan doen."
Verder benadrukt Karremans dat het 'boa-vak' prachtig is. "Je staat midden in de maatschappij, je kan mensen helpen, en dat doen ze ook. Dus het is ook een heel mooi en waardevol beroep."
LEES OOK: Gemeenten mogen zelf bepalen of boa’s hoofddoek mogen dragen: ‘Liever landelijk beleid’