Komt er ooit een einde aan de crisis in Oekraïne? ‘Rusland en het Westen zitten niet stil’
De ernstige situatie aan de Russische grens met Oekraïne is nog altijd niet opgelost. Sterker nog, de geluiden dat het uit de hand gaat lopen worden steeds serieuzer. Dit zorgt ook voor toenemende spanning tussen Rusland en het Westen. Vandaag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om hierover te praten. Dat is wat de Verenigde Staten willen.
Morgen vertrekken premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra naar Oekraïne om te praten over de situatie in dat land. Als Oekraïne in een langdurig conflict belandt met Rusland, zal - als het aan de VVD ligt - de regering van Oekraïne kunnen rekenen op structurele, financiële en militaire steun.
"Het wordt een spannende week", vertelt diplomatiedeskundige Robert van de Roer bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Vandaag spreekt Rutte met NAVO-chef Stoltenberg en met Boris Johnson. Morgen gaan Rutte en Hoekstra naar Oekraïne. En aan het eind van de week hebben is de opening van de Olympische Spelen waar Poetin naartoe gaat. En tussendoor zijn er allerlei diplomatieke contacten." Rusland zit dus niet stil en ook het Westen houdt zich niet afzijdig, zegt Van de Roer.
Brief NAVO
De Russen hebben intussen nog om opheldering gevraagd aan de NAVO over hun brief van vorige week aan Moskou. In die brief reageerde de NAVO op de "onbespreekbare" eisen van Rusland. De NAVO wierp de hoofdeisen van Poetin af. Met andere woorden trekt de NAVO zich niet terug uit Oost-Europese lidstaten en blijft de mogelijkheid voor voormalige Sovjet-republieken, zoals Oekraïne, bestaan om lid te worden van de NAVO.
Van de Roer ervaart deze gesprekken als positief. "Je zou kunnen zeggen dat zolang die diplomatieke contacten doorgaan er nog steeds hoop is dat een militaire confrontatie zou worden afgewend."
Immigratiestroom
Mocht de situatie in Oekraïne echt uit de hand lopen, is de verwachting dat het een grote immigratiestroom op gang zal brengen. Demograaf Jan Latten, te gast bij Goedemorgen Nederland, vindt dat de mensen die bijvoorbeeld in het oosten van Oekraïne wonen, daar waar het conflict met Rusland voornamelijk plaatsvindt, in eigen land opgevangen kunnen worden. "Het is een heel groot land. Als het pijnlijk wordt in het oosten, kunnen ze nog altijd naar het westen van Oekraïne."
Volgens Latten liggen daar echter geen plannen voor op tafel, om vluchtelingen in hun eigen land op te vangen. "Het zit op dit moment nog allemaal in de agressie -en diplomatiefase. Wij hebben nog niet eens plannen voor de actuele stroom."