Burgemeesters praten over corona-afspraken rond carnaval: ‘Zonder regulering problemen met openbare orde’
Menig ondernemer in Noord-Brabant en Limburg zit vandaag in spanning: gaat carnaval door of niet? Het Veiligheidsberaad praat vanavond in Utrecht over mogelijke speciale corona-afspraken rond die periode. Het moet volgens de burgemeesters zo snel mogelijk duidelijk zijn wat er wel en niet mag.
"Wij gaan ervan uit dat het doorgaat", zegt Maurice van Hommel, eigenaar van een feestwinkel in Tilburg, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij heeft al volop inkopen moeten doen, vertelt hij. "Je kunt niet te laat inkopen, want dan is alles letterlijk weggekaapt. Dus we zijn eigenlijk klaar, we kunnen gaan starten. Wij zeggen: los."
'We zijn geen ambtenaren, we zijn ondernemers'
Wel geeft hij toe dat de carnavalsvierders er erg dubbel in staan. "Omdat we meerdere malen deksels op ons neus hebben gekregen door de overheid, en niet te zuinig ook", zegt hij. "Maar we moeten door. We moeten keuzes maken, we kunnen niet zeggen: we wachten af. We zijn geen ambtenaren, we zijn ondernemers."
De burgemeesters vrezen dat het houden van afstand, groepsvorming op straat en een vervroegde sluitingstijd in de horeca in de carnavalsdagen nauwelijks te handhaven zijn.
Horecaondernemer Richie van Berlo geeft aan dat zittend carnaval vieren, met een mondkapje op geen doen is. "Voor de mensen die wel eens onder de rivieren zijn geweest, die weten dat dat geen haalbare kaart is", zegt hij.
'Denk dat je een probleem met de openbare orde krijgt'
Alle kroegen zijn open, weliswaar tot 22.00 uur en met zitplaatsen. "Ik denk dat je echt een probleem met de openbare orde krijgt. Zo veel mensen willen de stad in, en er is zo weinig plek, dus ze kunnen beter iets reguleren, denk ik", zegt Van Berlo.
Tekst gaat verder onder de tweet.
Het is een spannende dag voor horecaondernemers in carnavalsgebieden. Want mag het feest wel of niet doorgaan? Burgemeesters van Den Bosch, Nijmegen en Maastricht gaan vandaag daarover in gesprek met minister Dilan Yesilgöz. "Zittend carnaval vieren is geen haalbare kaart". #WNL pic.twitter.com/4oCfQ6No99
— WNL Vandaag (@WNLVandaag) January 31, 2022
Van Berlo geeft aan dat de carnavalsperiode goed is voor ongeveer 10 tot 15 procent van zijn jaaromzet, dus hij hoopt in ieder geval van harte dat het doorgaat. "We hebben het vorig jaar al moeten missen, dus we hopen er dit jaar iets van mee te kunnen pikken."
Ook burgemeesters denken dat er in de kroegen hoe dan ook carnaval gevierd zal worden. Yesilgöz bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).
Één lijn
De burgemeesters willen in ieder geval één lijn trekken, zodat carnavalisten niet massaal naar de gemeente gaan waar ze de meeste vrijheid hebben. Penn-te Strake vertegenwoordigt Limburg, Mikkers is bij het gesprek voor Noord-Brabant en Bruls vertegenwoordigt Gelderland-Zuid, de Achterhoek en andere plaatsen waar carnaval wordt gevierd.