main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 januari 2022 — 10:59

Uitspraak Hof in zaak Nicky Verstappen: ‘Afschuwelijk dat je 24 jaar in onzekerheid bent’

Het gerechtshof in Den Bosch zal vrijdag uitspraak doen in het hoger beroep van de zaak Nicky Verstappen. De verdachte Jos B. hangt mogelijk een celstraf van 20 jaar boven het hoofd. B. staat terecht voor het de doden van de 11-jarige jongen in 1998.

De 59-jarige Limburger Jos B. ontkent tot op de dag van vandaag enige betrokkenheid bij het seksueel misbruiken, ontvoeren en doden van Nicky Verstappen. Het jongetje verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd het levenloze lichaam van de toen 11-jarige Nicky gevonden in een nabijgelegen kerstbomenperceel.

Vraagtekens

Lange tijd leek het een onopgeloste zaak te blijven, totdat er in 2018 een grootschalig DNA-onderzoek plaatsvond. Vanaf toen kwam B. als verdachte in beeld, maar hij leek onvindbaar. De man werd na een klopjacht uiteindelijk gearresteerd in Spanje.

B. zijn DNA werd zowel op de pyjamabroek van Nicky als op zijn onderbroek gevonden. Volgens het OM is Nicky dan ook misbruikt, deskundigen voeren hier nog steeds een discussie over. B. zegt zelf de jongen nooit te hebben misbruikt en dat Nicky ‘al overleden’ was op het moment dat hij hem vond.

B. durfde niet te melden dat hij een levenloos kinderlichaam had aangetroffen. Volgens hem had dit te maken met zijn verleden, waarin hij zich schuldig maakte aan zedendelicten. De rechtbank vond dit een ongeloofwaardig verhaal en veroordeelde de man in 2020 dan ook tot een celstraf van 12,5 jaar. Het OM en B. gingen hierna beiden in hoger beroep.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman noemt de familie van Nicky Verstappen in het programma Goedemorgen Nederland op NPO1, ’strijdbaar’ en ‘sterk’. “Het is afschuwelijk dat je 24 jaar in onzekerheid bent over de vraag, wat er met jouw kind is gebeurd en waarom. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de rechtszaak dat antwoord niet heeft gegeven.”

Bekir E.

Dat hoger beroep kreeg een opvallende wending toen B’s voormalig medegevangene Bekir E. in de rechtszaal getuigde over een bekentenis van B. Jos B. en Bekir E. zaten namelijk samen op dezelfde afdeling in de gevangenis. In de bekentenis waar E. het over had, zou B. gezegd hebben tegen E., ‘zijn hand net iets te lang op de mond van Nicky te hebben gehouden’, waardoor hij om het leven zou zijn gekomen.

E. is de man die veroordeeld is voor de moord op de 16-jarige Rotterdamse scholiere Humeyra. E. verklaarde eerder dat Jos B. aan hem zou hebben verteld wat hij met Nicky Verstappen heeft gedaan.  Volgens Belleman is dit niet een geheel betrouwbare bron. “Jos B. is niet bepaald spraakzaam, dat is tijdens de zaak ook wel gebleken. En dan zou die meteen al de eerste of de tweede dag dat hij Bekir E. ontmoet, meteen zijn hele hart hebben opgelucht en alles hebben opgebiecht. Dat wordt toch tamelijk onwaarschijnlijk gevonden”.

Belleman zegt dat het Openbaar Ministerie dit ook niet heel serieus neemt. Zo beweert E. dat hij beschikt over ‘daderinformatie’, informatie die alleen een dader zou kunnen weten. “Maar de dingen die hij vertelde, zijn eigenlijk allemaal al eerder gepubliceerd.” Daarnaast legt Belleman uit dat alles wat hij vertelde, wordt ontkent door Jos B. “Het hof moet daar natuurlijk nog over oordelen. Maar ik heb zelf de indruk dat ze daar niet zo heel veel mee zullen doen. Bekir E. is zelf niet in zijn eerste leugen gestikt.”

LEES OOK: OM spoort Jos B. aan antwoorden te geven over Nicky Verstappen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer