main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 januari 2022 — 10:59

Uitspraak Hof in zaak Nicky Verstappen: ‘Afschuwelijk dat je 24 jaar in onzekerheid bent’

Het gerechtshof in Den Bosch zal vrijdag uitspraak doen in het hoger beroep van de zaak Nicky Verstappen. De verdachte Jos B. hangt mogelijk een celstraf van 20 jaar boven het hoofd. B. staat terecht voor het de doden van de 11-jarige jongen in 1998.

De 59-jarige Limburger Jos B. ontkent tot op de dag van vandaag enige betrokkenheid bij het seksueel misbruiken, ontvoeren en doden van Nicky Verstappen. Het jongetje verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd het levenloze lichaam van de toen 11-jarige Nicky gevonden in een nabijgelegen kerstbomenperceel.

Vraagtekens

Lange tijd leek het een onopgeloste zaak te blijven, totdat er in 2018 een grootschalig DNA-onderzoek plaatsvond. Vanaf toen kwam B. als verdachte in beeld, maar hij leek onvindbaar. De man werd na een klopjacht uiteindelijk gearresteerd in Spanje.

B. zijn DNA werd zowel op de pyjamabroek van Nicky als op zijn onderbroek gevonden. Volgens het OM is Nicky dan ook misbruikt, deskundigen voeren hier nog steeds een discussie over. B. zegt zelf de jongen nooit te hebben misbruikt en dat Nicky ‘al overleden’ was op het moment dat hij hem vond.

B. durfde niet te melden dat hij een levenloos kinderlichaam had aangetroffen. Volgens hem had dit te maken met zijn verleden, waarin hij zich schuldig maakte aan zedendelicten. De rechtbank vond dit een ongeloofwaardig verhaal en veroordeelde de man in 2020 dan ook tot een celstraf van 12,5 jaar. Het OM en B. gingen hierna beiden in hoger beroep.

Rechtbankverslaggever Saskia Belleman noemt de familie van Nicky Verstappen in het programma Goedemorgen Nederland op NPO1, ’strijdbaar’ en ‘sterk’. “Het is afschuwelijk dat je 24 jaar in onzekerheid bent over de vraag, wat er met jouw kind is gebeurd en waarom. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de rechtszaak dat antwoord niet heeft gegeven.”

Bekir E.

Dat hoger beroep kreeg een opvallende wending toen B’s voormalig medegevangene Bekir E. in de rechtszaal getuigde over een bekentenis van B. Jos B. en Bekir E. zaten namelijk samen op dezelfde afdeling in de gevangenis. In de bekentenis waar E. het over had, zou B. gezegd hebben tegen E., ‘zijn hand net iets te lang op de mond van Nicky te hebben gehouden’, waardoor hij om het leven zou zijn gekomen.

E. is de man die veroordeeld is voor de moord op de 16-jarige Rotterdamse scholiere Humeyra. E. verklaarde eerder dat Jos B. aan hem zou hebben verteld wat hij met Nicky Verstappen heeft gedaan.  Volgens Belleman is dit niet een geheel betrouwbare bron. “Jos B. is niet bepaald spraakzaam, dat is tijdens de zaak ook wel gebleken. En dan zou die meteen al de eerste of de tweede dag dat hij Bekir E. ontmoet, meteen zijn hele hart hebben opgelucht en alles hebben opgebiecht. Dat wordt toch tamelijk onwaarschijnlijk gevonden”.

Belleman zegt dat het Openbaar Ministerie dit ook niet heel serieus neemt. Zo beweert E. dat hij beschikt over ‘daderinformatie’, informatie die alleen een dader zou kunnen weten. “Maar de dingen die hij vertelde, zijn eigenlijk allemaal al eerder gepubliceerd.” Daarnaast legt Belleman uit dat alles wat hij vertelde, wordt ontkent door Jos B. “Het hof moet daar natuurlijk nog over oordelen. Maar ik heb zelf de indruk dat ze daar niet zo heel veel mee zullen doen. Bekir E. is zelf niet in zijn eerste leugen gestikt.”

LEES OOK: OM spoort Jos B. aan antwoorden te geven over Nicky Verstappen

Door: Menen Seijkens

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Spreek! Nu!

In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.

Zondag 21.55 uur
Frans Timmermans noemt dichtdraaien gaskraan door Poetin ‘heel onwaarschijnlijk’

Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht het “heel onwaarschijnlijk” dat de Russische president Vladimir Poetin de gastoevoer naar Nederland of grote landen als…

Lees meer

Politie start onderzoek naar mogelijke ‘needle spiking’ in Kaatsheuvel: zes mensen onwel na geprikt te zijn

Zes mensen hebben zich zaterdagavond bij een EHBO-post gemeld omdat ze vermoedden te zijn gestoken of geprikt op het Anton Pieckplein in Kaatsheuvel. De politie…

Lees meer

Oekraïense parlement keurt verzoek Zelenski goed: noodtoestand met 90 dagen verlengd

Het Oekraïense parlement heeft zondag de staat van beleg en algemene mobilisatie voor het hele land met negentig dagen verlengd. De verlengde noodtoestand geldt nu…

Lees meer

Economen waarschuwen voor recessie: ‘We moeten rekening houden met welvaartsverlies’

Nederland moet rekening houden met verlies van welvaart en een eventuele recessie. Dat zeiden de hoofdeconomen van banken ING, Rabobank en ABN AMRO in tv-programma…

Lees meer

Gedode Sedar Soares (13) roept ‘zelf’ getuigen op zich te melden: ‘Wereldwijd nooit eerder gebeurd’

De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…

Lees meer

‘Zelf kijken, zelf zien en er zelf zijn’ is belangrijk om de kloof tussen Den Haag en regio’s te verkleinen

De kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…

Lees meer

Apenpokken tegengaan betekent vooral: patiënten isoleren

De verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…

Lees meer

Oekraïne ziet Russisch offensief op Donbas toenemen: ‘Situatie is extreem lastig’

Na de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…

Lees meer

Meldplicht ingesteld voor besmettingen met apenpokkenvirus, tweede geval in Nederland bekend

Het apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…

Lees meer

Consumentenbeïnvloeding is een serieuze industrie: ‘Om te kijken wat mensen doen en waar zij gevoelig voor zijn’

Millennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…

Lees meer

Meer WNL bij de NPO?

Steun ons nu, word lid!

Klik hier