Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Slag slaan op woningmarkt niet eenvoudig: starter Eduard zag zo’n 50 woningen aan zich voorbijgaan

Er is een enorme schaarste op de woningmarkt. Tot 2030 moeten er ongeveer een miljoen extra woningen bij komen. Veel starters in Nederland zijn op zoek naar een woning, maar worden ondanks een goed inkomen afgetroefd door Amerikaanse beleggers en rijke Nederlanders.

De huizenprijzen rijzen de pan uit en de concurrentie op de markt is groot. Een woning kopen in de grote stad is zo makkelijk nog niet. Er zijn veel kapers op de kust en vaak met een hele dikke portemonnee. Edouard van den Heuvel, zelf starter en zoekend naar een koophuis, bezocht wel vijftig woningen in Amsterdam, maar zonder resultaat.

Het zijn niet alleen de Amerikaanse beleggers die Van den Heuvel dwarsboomde. "Ik denk dat het probleem groter is", vertelt hij bij Op1 op NPO1. Hij noemde een voorbeeld tijdens een van zijn bezichtigingen. "Er kwam iemand aangereden in een dikke Porsche. Hij liep naar boven, keek drie seconde rond, en zei tegen de makelaar: 'Ik spreek je morgen wel'."

Tekst gaat verder onder tweet

Zo zag Van den Heuvel opnieuw een woning aan zijn neus voorbij gaan en met hem vele andere starters. Het zijn vooral beleggers die er met het huis vandoor gaan. Deze komen overigens niet alleen uit Nederland. Uit onderzoek blijkt namelijk dat Amerikaanse beleggers graag investeren in de Nederlandse woningmarkt. De aflopen tien jaar is er door hen voor meer dan 15 miljard geïnvesteerd, maar "dat is heel weinig", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt. "Je ziet in toenemende mate ook jongeren huizen opkopen, met 'keep to let'."

Dat wil zeggen dat wanneer iemand verhuist naar een nieuwe woning, zij de oude woning houden om te verhuren. "Daar zit de grootste groei in."

LEES OOK: Van hoge huur naar hypotheek: ‘Het is zó belangrijk om een betaalbaar huis te hebben’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau