main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 januari 2022 — 15:10

Zit de nieuwe generatie straks in het donker nu ons netwerk dreigt te bezwijken? ‘Een groot probleem’

Vrijwel iedereen beschouwt het als een vanzelfsprekendheid: elektriciteit. Maar ons elektriciteitsnetwerk dreigt te bezwijken nu ons stroomverbruik onder meer door de verduurzaming in de komende jaren zal verdubbelen. Betekent dit dat de nieuwe generatie straks in het donker zit?

Professor energie-economie Machiel Mulder spreekt van een “gigantisch probleem” als het gaat om ons stroomnetwerk. Want verduurzaming is een mooi streven, maar het moet wel kúnnen. “We gaan steeds meer stroom gebruiken voor elektrische auto’s en warmtepompen, en al die stroom moet op een netwerk. Maar het netwerk dat we hebben is daarvoor niet ontwikkeld”, zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

‘Kabels zijn niet ontwikkeld voor elektriciteit’

Nederland gaat de komende jaren flink op de schop. Benzine, diesel en gas verdwijnen en alles moet elektrisch worden. Maar die energietransitie heeft nogal wat voeten in de aarde. “Elektrificatie is dé manier om te verduurzamen en minder CO2 uit te stoten, want elektriciteit kun je opwekken met zonnepanelen en windturbines”, zegt Mulder. “Maar je moet het ook transporteren. Alle olie en benzine die nu wordt vervoerd via trucks, al het gas dat nu wordt vervoerd via pijpleidingen, al die energie moet door stroomkabels. En die kabels zijn daarvoor niet ontwikkeld.”

Mulder onderzoekt al jaren de effecten van die energietransitie, en die zijn niet mals. “We zien al in diverse gemeentes in Nederland dat gemeentes geen woonwijk kunnen bouwen. Dat bedrijven een aanvraag doen om meer stroom te gebruiken, maar dat dit niet kan. Dus allerlei partijen lopen tegen de grenzen aan van het netwerk.”

‘De energietransitie stopt’

Kort gezegd betekent dit dat veel millennials die een elektrische auto willen kopen dit niet zullen doen omdat er geen mogelijkheden zijn om die op te laden. “Of als je een warmtepomp wil gaan aanleggen, kan dat gewoon niet”, legt Mulder uit. “Veel mensen willen graag verduurzamen en een bijdrage leveren aan de energietransitie, maar dat kan gewoon niet. Dus de energietransitie stopt.”

Wat zijn de oplossingen om te zorgen dat generatie next straks nog wel betaalbare, of überhaupt, stroom heeft? Millennial Jill Bleiksloot zoekt het uit in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next.

Deze aflevering over stroomschaarste zie je donderdag 27 januari om 21:00 NPO Start. Oude afleveringen kijk je hier terug.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer