Versoepelingen ‘niet rendabel’ genoeg voor cultuursector: ‘Voor groot deel niet toereikend’
Het kabinet versoepelde gisteravond de maatregelen. De cultuursector mag weer open, maar de deuren sluiten dan om 22.00 uur. Het zorgt voor gemengde gevoelens, want de cultuursector hoopte op een latere sluitingstijd en volle zalen lijkt er voorlopig ook nog niet in te zitten vanwege de anderhalve meterregel.
"Heel fijn dat wij weer open mogen, maar het is even kijken hoe wij dit gaan organiseren onder deze voorwaarde", zegt Birgit Tummers, van Chassé theater in Tilburg in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Een sluitingstijd van tien uur 's avonds en alles op anderhalve meter dus. "Dat is een uitdaging", zegt Tummers. De uitdaging zit 'm in de voorstellingen. Soms is deze lang en is het lastig om mensen om 22.00 uur weer buiten te hebben staan. En Tummers vraagt zich af of artiesten het wil willen om niet voor volle zalen op te treden. "Maar we zijn blij dat wij weer mensen kunnen samenbrengen en heb een stukje geluk kunnen bieden."
Geen winst
Een aantal cabaretiers staan er iets minder positief in. Met een derde van de zaal gevuld, kan er immers niet voldoende verdiend worden. "Je maakt bepaalde afspraken met het theater. Doorgaans is de verdeling 30/70 of 60/40. Van het geld dat je verdient wordt er nog een deel Buma/Stemra-rechten uitbetaald. Je hebt ook de technieken, het vervoer, de opbouw, het oefenen, noem maar op. Daar heb je allemaal kosten voor gemaakt", legt cabaretier Jörgen Raymann uit waarom deze maatregel bijna niet rendabel is.
Er moet dan volgens Raymann een bepaald aantal bezoekers in de zaal zitten om break-even te kunnen spelen. "En als je maar voor een derde van de zaal mag spelen, red je dat gewoon niet en moet je erop toeleggen."
Raymann is wel blij dat er weer wat kan, maar "wat er kan is niet toereikend voor een heel groot deel voor de culturele sector om winst te draaien".
Oplossing
Omdat de inkomsten niet rendabel genoeg zijn heeft Raymann voor zichzelf "een switch gemaakt", om toch aan een stabiel inkomen te komen. Hij doet voorlopig geen theater, "omdat het de komende periode niks oplevert" en zet zich in voor consultancy en trainingen.
"Theaters doen het heel goed en letten goed op. Toen alles weer open ging vielen de besmettingen in theaters ook hartstikke mee. Ik ben naar een aantal voorstellingen geweest en ben nergens besmet geraakt. Ga met de mensen in gesprek om te kijken wat er meer kan en vertrouw de theaters ook", vertelt Raymann. "En met een uurtje extra langer open, zullen heus niet meer mensen besmet raken."
LEES OOK: Horeca- en cultuursector blij met versoepelingen, maar pleiten voor latere sluitingstijden