Stevige kritiek op Tweede Kamer tijdens coronacrisis: ‘Stempelmachine voor kabinet’
De Tweede Kamer heeft tijdens de coronacrisis vooral gefungeerd als een stempelmachine voor het kabinet. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther. "Het gebeurde bijna nooit dat de Kamer zei: nu is het klaar, nu willen we een andere kant op." Hij hoopt vandaag tijdens het debat over de corona-aanpak van het kabinet op wat meer tegengas.
Kamerleden zijn "zeer volgzaam" geweest als het gaat om het kabinetsbeleid, zegt De Winther. In het begin van de pandemie was dat volgens hem goed te verklaren. "Toen was het nieuw en waren we onzeker. In latere fases zag je vooral dat er achteraf geklaagd werd dat het allemaal niet goed was gegaan. Dat vond ik wat makkelijk."
Hij vindt dat de Kamer "veel actiever aan de bal moet zijn" en vaker voorstellen moet doen. Hij benadrukt dat het helemaal niet zeker is dat het einde van de coronacrisis is aangebroken. "In de Kamer is nooit een fundamentele discussie gevoerd over de vaccinatieplicht en 2G en 3G. Dat gebeurde alleen aan talkshowtafels en in krantenkolommen."
Volgens De Winther waren Kamerleden gevoelig voor kritische geluiden uit de samenleving, bijvoorbeeld op social media. "Men liet vaak zijn oren hangen naar Twitter, waar mensen schreeuwen en tegenstand intimideren. De Kamer vond het vooral handig dat het kabinet de ingewikkelde beslissingen nam."
Ze hoefden zo zelf niet hun nek uit te steken en verantwoording af te leggen. De Winther: "Hoeveel Kamerleden van de coalitie hebben wij bijvoorbeeld het afgelopen jaar voor de camera gezien met de boodschap 'Ik wil dat het deze kant opgaat'. Normaal gesproken staan Kamerleden vooraan."
'Fundamentele discussies starten'
Hij hoopt dat de Kamer de handschoen oppakt. "De Kamer keurt elke keer goed dat we op slot gaan en dan weer drie weken open. Als wij moeten leren leven met corona moeten ze fundamentele discussies gaan starten. Er wordt nu zoals wel vaker in deze crisis gedacht dat vrijheid lonkt. Wie zegt dat er over twee maanden niet een nieuwe variant is en we dit hele circus waar van vooraf aan krijgen? De Kamer moet veel nadrukkelijker nadenken, met het kabinet, over wat we gaan doen op het moment dat het weer tegen gaat zitten."
Begin februari presenteert minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) een langetermijnstrategie op corona. De Winther is benieuwd naar de reactie uit de Tweede Kamer. "Ook omdat de Kamer nadrukkelijk zelf heeft aangegeven dat ze in het kader van de nieuwe bestuurscultuur niet automatisch accepteren wat het kabinet voorstelt. Ze willen een groter verschil tussen dat wat het kabinet voorstelt en de manier waarop de Kamer zich daartoe verhoudt. Tot nu toe zien we dat niet heel erg."
2G
Tijdens het debat vandaag zal het ook gaan over het coronatoegangsbewijs. Het kabinet hanteert nu 3G-beleid, waardoor mensen toegang krijgen tot bijvoorbeeld horeca of cultuur als ze zijn gevaccineerd, genezen of getest. Minister Kuipers zei dinsdag op de persconferentie dat de toegangspas voorlopig nog nodig zal zijn, of dat nu in de vorm is van 1G, 2G of 3G.
Zelf wil Kuipers 2G niet uitsluiten, ondanks een onderzoek van de TU Delft waaruit blijkt dat de effectiviteit door omikron minimaal is. Volgens De Winther is het nog altijd onduidelijk of er in de Kamer een meerderheid is voor 2G, waarbij alleen mensen die gevaccineerd of genezen zijn toegang krijgen.
De Winther: "We weten dat VVD en D66 uitgesproken voorstander zijn van 2G, maar we hebben nog nooit uitgevonden of er een meerderheid is. De ChristenUnie wil er niet aan. GroenLinks heeft het nooit helemaal uitgesloten, maar neigt nu ook naar nee. De PvdA heeft het nooit uitgesloten, maar neigt naar ja. Maar het debat is telkens weer uitgesteld."
LEES OOK: Segers (CU): ‘Een politiek leider hoort in de Tweede Kamer te zitten’