Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Schade lockdown bedraagt miljarden: ‘Ondernemers moeten iedere dag geld bijleggen’

Peter Visser

Ondernemers hebben flinke financiële schade opgelopen tijdens de lockdown. Volgens de Rabobank bedraagt de schade ruim twee miljard euro en de ING houdt rekening met een paar miljard euro schade. Dat meldt De Telegraaf. Vooral de horeca, detailhandel, kappers, cultuur en evenementen zijn hard geraakt.

De horeca had het al zwaar te verduren tijdens de avondlockdown, die volgens onderzoek van ING 30 tot 40 procent van de omzet kostte. De harde lockdown betekende volgens bankeconomen een omzetverlies van bijna 70 procent voor de sector. Kleding- en schoenenwinkels zagen de omzet zelfs met 90 procent teruglopen.

De opgelopen schade is lastig te herstellen. "Dat leuke jurkje dat je voor de feestdagen had willen kopen, koop je nu niet alsnog”, zegt ING-econoom Marten van Garderen tegen de krant. Econoom van de Rabobank Lize Nauta: "En als je van films houdt, ga je niet ineens de komende maand tien keer naar de film. Wie heeft daar nu tijd voor? Datzelfde geldt voor uit eten gaan."

Herstelplan

Volgens brancheorganisaties zijn de steunmaatregelen lang niet in alle gevallen voldoende. 13 procent van de gesloten winkeliers had recht op compensatie van de vaste lasten en ongeveer een vijfde op loonsteun, blijkt uit peiling door INretail.

Dat heeft alles te maken met de manier waarop steun werd berekend, namelijk over het laatste kwartaal. In de eerste twee weken van december was het land open, waardoor omzetdaling over het hele kwartaal vaak onvoldoende was voor steun.

In een brandbrief aan het kabinet vraagt ondernemersclub ONL om een 'MKB-herstelplan'. "Veel ondernemers, met name in de horeca, cultuur- en evenementensector, staan al twee jaar lang in de overlevingsmodus", schrijft voorman Hans Biesheuvel.

'Steun is niet voldoende'

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof durft niet te zeggen of de lockdown buiten proportie was. "Ik heb onvoldoende inzicht of het op dat moment in de ziekenhuizen echt dreigde mis te gaan. Maar als je de getallen bekijkt, blijf je je realiseren dat ondernemers hier iedere dag geld op moeten bijleggen", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de maatregelen. "Veel van de compensatie die beschikbaar is gesteld komt niet bij de ondernemers terecht. Ik wil een extra zwaar beroep doen op de overheid om te kijken of dat nog goed kan komen."

Te vaak komen ondernemers niet in aanmerking voor steun, ondanks fors omzetverlies. Vonhof: "De omvang van de steunpakketten is groot, maar je moet je als ondernemer wel kunnen kwalificeren. De periode van sluiting was kort, waardoor veel ondernemers de drempel niet hebben gehaald. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet heel erg veel omzetverlies hebben geleden en uiteindelijk ook gewoon verlies onderaan de streep."

Daar komt bij dat nog geen enkele ondernemer zijn eigen salaris in een compensatiemodel heeft gezien, zegt de MKB-voorman. "Dat begint zich nu ook te wreken. Ze hebben zich twee jaar lang geen salaris kunnen toerekenen. Dus het is niet voldoende", zegt hij over de compensatie. "Ik hoop dat er nog wat verbetering komt."

LEES OOK: Winkeliers met handen in het haar: economische schade lockdown al 2 miljard euro


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau