Woningtekort drijft huizenprijzen tot recordhoogte: ‘We moeten meer bouwen’
In veertig jaar tijd stegen de huizenprijzen niet zo snel als in het afgelopen jaar. Prijzen van koopwoningen worden alsmaar hoger. Er is sprake van een tekort aan huizen, waardoor huizenzoekers elkaar overbieden.
Koopwoningen werden vorige maand gemiddeld voor vier ton verkocht. Dat is 20,4 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Zelfs 85 procent meer dan in juni 2013, toen de huizenmarkt een dieptepunt bereikte. De laatste keer dat het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zo'n snelle stijging in prijzen zag, was in 1977.
Makkelijke financiering
De huidige gekte op de woningmarkt wordt door veel kenners toegeschreven aan de makkelijke financiering vanwege de lage rente. Het is voor veel mensen mogelijk een lening te krijgen, waardoor mensen een koophuis willen. Er is dus meer vraag naar woningen, dan aanbod.
Het Parool schrijft dat er ondanks de woningnood, in Amsterdam steeds meer woningen leeg staan. Het gaat om huurwoningen in de particuliere sector, waar forse huur voor wordt gevraagd. Steeds minder mensen kunnen of willen hiervoor betalen, schrijft de krant. Een reden hiervoor is onder andere dat steeds meer expats de hoofdstad inruilen voor de plek waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen.
'Kijken naar financiële koopkracht'
Volgens Tweede Kamerlid van D66, Romke de Jong, zijn er een aantal dingen die we moeten doen om het woningprobleem op te lossen: "We moeten meer bouwen, zorgen voor tijdelijke woningen, maar ook goed kijken naar de financiële koopkracht van mensen."
De Jong zegt dat het tegelijkertijd een probleem is dat het niet op korte termijn is op te lossen. Volgens hem worden er bepaalde groepen uitgesloten van de woningmarkt. "Als je nu op de woningmarkt komt als starter, is het gewoon ongelooflijk zwaar, dan wel niet te doen, om een huis te kopen."
"Op het gebied van regelgeving is er nog heel veel mogelijk. Op dit moment wil iedereen heel graag bouwen, maar het komt nog moeilijk van de grond." Volgens de Jong is dit te wijten aan de vergunningen die verleend moeten worden. "We moeten kijken of dat sneller en makkelijker kan. Daarnaast moeten we soms erkennen dat we de hoogte in moeten, om het aantal woningen te kunnen vermeerderen."